Ceny elektřiny klesnou

29.11.2013 12:41

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková informovala o cenových rozhodnutích pro rok 2014. Tisková konference ERÚ se konala v Ostravě, protože tam jsou velké průmyslové podniky, jejichž spotřeba má vliv na ceny energií, a také určité procento obyvatelstva, které je potencionálně ohroženo energetickou chudobou, na jejíž prevenci se chce úřad také zaměřit.

Ceny elektřiny klesnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková hned v úvodu uvedla, že je to poprvé, kdy úřad může oznámit podstatné snížení ceny za energie v té části, kterou úřad může regulovat.

„Věřím, že tato pozitivní zpráva bude přijata veřejností velice dobře,“ uvedla Vitásková.

„Jednání o cenách energie byla velice složitá, protože při nich saháte představitelům monopolů na jejich předpokládané zisky, ale podařilo se a dojde ke snížení ceny energie. Poprvé jako regulátor můžeme prezentovat vysoké snížení cen,“ uvedla k vývoji cen pro rok 2014 s tím, že snižování cen by mělo pokračovat i v letech následujících.

Ceny se budou lišit podle regionů.  V elektroenergetice se dosáhlo snížení ceny o 10 – 13 %. V oblasti plynu bude pokles mezi 5 – 7 %. Rovněž se pro koncového spotřebitele sníží poplatek na obnovitelné zdroje, který bude činit 495 Kč.

Vitásková upozornila, že na obnovitelné zdroje však ze státního rozpočtu půjde oproti současnosti vyšší částka, a to z  11,7 mld. se zvýší na 15,7 mld. a je prý možné, že to bude ještě o 1,5 mld. více. To jsou však částky, které se týkají rozpočtu. Konečný uživatel bude na obnovitelné zdroje platit méně než doposud.

Preventivně proti energetické chudobě

Alena Vitásková také zmínila problém energetické chudoby, kterou je V EU ohroženo asi 25 % obyvatelstva. V Česku se podle statistik chudoba týká asi 8 % lidí s příjmy okolo 9000,- Kč měsíčně a s náklady na energie, které přesahují 20 procent z výdělku. Země V4 se rozhodly preventivně pracovat tak, aby se v budoucnu tento fenomén nerozšířil, jako například v Británii. Úřad chce preventivně pracovat na tom, aby se uvedená čísla nezvyšovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…