Průzkum společnosti Edenred ukázal, že obědy v restauracích zdražily oproti loňskému roku o 15 korun na průměrných 156 korun za jídlo. Podíváme-li se však o pět let zpátky, jde dokonce o zdražení o 48 korun.
Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků, jenž je zároveň spolumajitelem sítě restaurací Hospodska, je u obědů nejcitelnější pokles transakcí. „Došlo totiž k jejich zdražení, ale hraje v tom roli i takzvaný homeofficový efekt, kdy si lidé zvykli řešit oběd buďto nějakou svačinou nebo levnější formou, než je oběd v restauraci,“ zmínil Kastner.
Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?Anketa
Některé restaurace mluví o slabší návštěvnosti nejen přes obědy, ale také v době večeří. Podle manažera brněnské Pivnice Orion Jiřího Folka se nevrátilo zhruba 10 % hostů oproti době před covidem, dalších 5 % pak ubylo kvůli zdražování.
I když hostů přichází méně, na tržbách to znát není. „Nyní je sice menší počet transakcí, ale vzrostla jejich hodnota. Tržby restaurací jsou tedy vyšší než v roce 2019, jen s menším počtem účtenek,“ sdělil Kastner.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: vef
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.