Cenzura. Mě to děsí, říká Klaus ml. Bude to řešit v parlamentu

03.12.2019 14:07

Hnutí Trikolóra chce na dnešním jednání Poslanecké sněmovny interpelovat návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která prosadila do návrhu státního rozpočtu na příští rok 750 milionů Kč na výstavbu domovů pro seniory. Podle Václava Klause ml. je ale potřeba zlepšit systém terénních sociálních služeb a domácí péče o seniory, namísto růstu míst v domovech důchodců. Trikolóra chce také projednat návrh zákona, podle nějž bude cenzura na sociálních sítích trestným činem nebo přestupkem.

Cenzura. Mě to děsí, říká Klaus ml. Bude to řešit v parlamentu
Foto: Repro idnes TV
Popisek: Václav Klaus mladší na tiskové konferenci hnutí Trikolóra

Poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková dle tiskové zprávy hnutí přichází s koncepčním řešením v oblasti sociální péče o seniory, které prosazuje, aby péče o lidi, kteří potřebují pomoc, byla poskytována v maximálním rozsahu v jejich domácnostech. Podle garanta programu hnutí Trikolóra pro resort práce a sociální věci Václava Krásy je to i reakce na nedávné zjištění Zpráv Seznamu o špatném zacházení s klienty Domova pro seniory Slunečnice v Moravskoslezském kraji

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí
„V roce 2006 byl schválen zákon o sociálních službách. Zákon měl významně snížit počet velkých pobytových sociálních zařízení, protože umožnil rozvoj terénních sociálních služeb. Současně přiznal nárok na příspěvek na péči, určený k nákupu sociálních služeb, nebo k poskytování péče v rodinách. Ukazuje se však, že motivace rodinných příslušníků k poskytování péče je nedostatečná, a tak ročně přibývá v naší zemi tisíc míst v různých ústavních zařízeních,“ řekl Krása.  

Výstavba a provoz domovů pro seniory je navíc podle Klause ml. zbytečně drahá. Výstavba ročně stojí stát a kraje více než 3 miliardy korun. Přesto ministryně Jana Maláčová prosadila do návrhu státního rozpočtu na příští rok 750 milionů Kč na další výstavbu domovů pro seniory.

„Musíme zajistit, aby péče pro lidi, kteří potřebují pomoc, byla poskytována v maximálním rozsahu v jejich domácnostech. K tomu je potřeba motivovat rodiny, aby byly ochotny tuto službu vykonávat. Je nezbytné, hlavní pečující osobě z rodiny zajistit takovou výši starobního důchodu, aby nebyla trestána za dlouhodobou péči o své blízké. Chceme stanovit alimentační povinnost rodinným příslušníkům na příbuzné umístěné v domovech pro seniory a v dalších pobytových sociálních zařízeních. To je běžná praxe v Evropě. Pokud se chtějí děti zbavit péče a starostí o svoje rodiče, měly by se podílet finančně na nezbytných nákladech,“ uvedl předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší.

Trikolóra chce zároveň zajistit důstojné mzdy pracovníkům v sociálních službách. „Samozřejmě, že vždy budou nějaká sociální zařízení dlouhodobé péče, protože ne každý člověk, který potřebuje pomoc, má rodinné zázemí. Ke zlepšení atmosféry a kvality služeb je nezbytné zajistit důstojné mzdy pracovníkům v sociálních službách. Dnešní výše mzdy pracovníka v sociální péči je něco málo přes dvacet tisíc korun. To je opravdu neadekvátní mzda za nesmírně fyzicky i duševně náročnou službu, které si vážíme,“ doplnil Václav Krása.

Trikolóra také chce zařadit na program jednání poslanecké sněmovny návrh zákona, podle nějž bude cenzura na sociálních sítích trestným činem nebo přestupkem. „Svoboda projevu zahrnující i právo na získávání a šíření informací, respektive zákaz cenzury, patří mezi základní politická práva občanů zakotvená v Listině základních práv a svobod. Svobodu slova nelze vztahovat jen na ty ‚správné‘ názory a na ty ostatní ne. Děsí mě, že někdo bude rozhodovat o tom, co je informace a co dezinformace,“ uvedl předkladatel návrhu zákona Václav Klaus mladší.

Návrh na změnu trestního zákoníku se kromě zástupců Trikolóry podepsalo dalších téměř čtyřicet poslanců. „V souvislosti s rozvojem elektronických služeb poskytovaných prostřednictvím internetu byla přijata různá opatření, která brání šíření nezákonného obsahu na internetu. V praxi však dochází k případům, kdy je svoboda projevu zcela bezdůvodně a neoprávněně omezována nad tento rámec. Provozovatelé sociálních sítí totiž zavádí vnitřní pravidla, čímž dochází k omezování i těch příspěvků, které nejsou nezákonné a odpovídají požadavkům platné legislativy. To vede k systematickému omezení svobody projevu,“ doplnil Radek Suchý, garant programu hnutí Trikolóra pro právo a spravedlnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…