Cenzura na internetu? Erik Best přišel s ohromujícím nápadem, jak se bránit

13.09.2018 11:07

Americký novinář Erik Best se na svém webu fsfinalword.cz zamýšlí nad tím, zda obvinit Marka Zuckerberga.

Cenzura na internetu? Erik Best přišel s ohromujícím nápadem, jak se bránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Klíčovou otázkou v případu extradice údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina bylo, jestli má Česká republika i nadále uznávat právo Spojených států uplatňovat extrateritoriální jurisdikci. Nikulin byl obžalován z porušení amerických zákonů, aniž by se takového protiprávního chování dopustil v USA nebo ČR. V době eskalující obchodní války mezi Evropou a Donaldem Trumpem se nastoluje otázka reciprocity ve věci extrateritoriální jurisdikce,“ poznamenal Best s otázkou, že když ji mohou uplatňovat Spojené státy, tak proč ne Evropa. 

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

Původní text ZDE

„Lina Khan v akademickém článku tvrdí, že by se na online platformy měla vztahovat presumpce predátorského chování. V tom případě by bylo možné tvrdit, že cenzura facebookových příspěvků a účtů českých občanů porušuje českou Listinu základních práv a svobod a česká pravidla hospodářské soutěže,“ dodal Best s tím, že pokud by ČR chtěla bránit práva vlastních občanů, mohla by Marka Zuckerberga obvinit z porušení místních zákonů a požádat o jeho vydání na základě podobného principu extrateritoriality, který v případu Nikulin použily Spojené státy.

Na zákoně, aby sociální média typu Facebook nemohla cenzurovat a omezovat svobodu slova, pracuje v Česku poslanec za ODS Václav Klaus mladší. Výjimky, kdy cenzura bude přípustná, by měly být pouze u výzev ke genocidě. „Jiné zákony též regulují soukromé podnikání – kouření v hospodách atd. Tak proč ne Facebook?“ zeptal se Václav Klaus mladší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…