Cenzurujete, žaluji vás. Trump proti Facebooku a Twitteru: Nápravu!

08.07.2021 7:47

Již nějakou dobu se ti, jež se zajímají o názory bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, musí spokojit s jeho stránkou a médii, která jeho názory vysílají, protože vedení velkých sociálních sítí rozhodlo, že Donald Trump nesmí na těchto sítích mít svůj účet kvůli událostem z amerického Kapitolu. Nyní se bývalý prezident rozhodl, že se bude s technolgickými giganty soudit. Chce, aby zastavili cenzuru, obnovili jeho účty a úřady jim daly takovou pokutu, která je od takového konání odradí. Obvinil je, že se spřáhli s vládou.

Cenzurujete, žaluji vás. Trump proti Facebooku a Twitteru: Nápravu!
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý americký prezident Donald Trump

Podle svého středečního prohlášení se Donald Trump hodlá s velkými firmami, které sociální sítě provozují, soudit. Jmenoval Facebook, Google a Twitter. „Žádáme americký okresní soud Jižní Floridy, aby rozkázal okamžité zastavení nezákonné a ostudné cenzury, kterou užívají firmy provozující sociální sítě,“ uvedl Trump.

Dále žádá, aby tyto společnosti zastavily tzv. tichou cenzuru, tedy cenzuru, o které se uživatel nedozví, aby tyto společnosti přestaly sestavovat černé listiny a také aby přestaly „vymazávat“ občany Spojených států. Dle Trumpa jeho žaloba dokáže, že tato cenzura je nelegální, neústavní a neamerická. A v neposlední řadě bývalý prezident žádá o rychlé obnovení svých účtů a také aby byly tyto společnosti potrestány tak, aby se tato situace už nikdy neopakovala.

Trump chce tzv. Big Tech, neboli velké technologické společnosti, pohnat k zodpovědnosti a spoléhá na to, že další žaloby budou následovat. A věří, že toto „velké vítězství“ pro svobodu projevu vybojuje. Pokud jde o to, koho si Trump vybral, aby reprezentoval jeho zájmy, jedná se prý o právníky z tabákového průmyslu.

„Od počátku naší země byla svoboda slova vnímána jako základ, na kterém stojí naše svoboda a síla,“ pravil Trump a nazval svobodu slova srdcem Ameriky. „Nedává nám ji vláda, ale Bůh, a nikdo by neměl mít tu moc nám toto právo upřít,“ pokračoval s odkazem na otce zakladatele Spojených států. Citoval George Washingtona: „Pokud nám bude upřena svoboda slova, pak hloupí a tišší můžeme být vedeni na porážku jak ovce.“

„Sociální média dala ohromnou sílu technologickým obrům, kteří spolupracují s vládou, s mainstreamovými médii a s velkou částí jedné politické strany, aby umlčeli a potlačili názory amerického lidu,“ prohlásil Donald Trump. Dle bývalého prezidenta byly tyto společnosti přesvědčeny a zastrašeny vládou, aby tuto cenzuru vykonávaly.

Podle Trumpa se pak tak dlouho opakuje lež, až tomu lidé začnou věřit. „Asi nejznámější příklad. Rusko, Rusko, Rusko. Trump má rád Rusko. Miluje Rusko, miluje Putina, miluje Rusko. A to se opakovalo dva roky a někteří tomu i věřili,“ řekl.

Také obvinil Big Tech, že spolupracovaly s vládními agenturami, například CDC (Centrum pro kontrolu šíření nemocí) a vybraly si špatnou stranu. „Tolik věcí mohlo být jinak, ale Big Tech si zvolily tu špatnou stranu a tu správnou zakazovaly,“ posteskl si Trump a poukázal na to, že např. portál YouTube měl pravidlo, které zakazovalo říkat věci jdoucí proti prohlášením zdravotnických autorit. Ale tyto zdravotnické autority se přitom v řadě věcí mýlily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…