Černé na bílém. ČT je zaujatá. Poškodilo to skupinu 300.000 občanů

29.05.2020 20:34

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání seznala, že Česká televize se během svého loňského pořadu 90' na ČT24 dopustila pochybení ohledně nedodržení zásad objektivity a vyváženosti. Pořad, jehož hosty byli instruktor střelby Pavel Černý a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), se týkal regulace střelných zbraní. Česká televize má nyní týden na nápravu.

Černé na bílém. ČT je zaujatá. Poškodilo to skupinu 300.000 občanů
Foto: Repro ČT24
Popisek: Pořad 90’ ČT24 při kterém Česká televize nedodržela zásady objektivity a vyváženosti

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) České televizi vyčítá, že se během pořadu 90' na ČT24, odvysílaného 17. září 2019, redaktor Tomáš Drahoňovský dopustil nepřesného tvrzení. Při komentování textového přehledu trestných činů se střelnou zbraní totiž tvrdil, že „oprávnění držitelé zbraní se dopouštěli zločinů přesně šestkrát častěji než osoby bez zbrojního průkazu“.

Podle Rady však toto sdělení nerozlišovalo případy použití zbraně, k jejímuž držení není nutné žádné povolení, a zbraně, k jejímuž držení je nutný zbrojní průkaz. „Vyjadřovalo vztah mezi držením zbrojního průkazu a trestnou činností v nepříznivějším světle, než jaká je realita,“ vyčetla pořadu.

K porušení zásad objektivity a vyváženosti přispělo i další sdělení ohledně regulace používání olověného střeliva. Drahoňovský v něm chybně uvedl, že: „Evropská unie nebo úřady se zabývají tím, že zakážou určitou část střelných broků, ale ovšem bavíme se tady pouze o mokřadech.“ Ve zveřejněném pokynu z 16. 7. 2019 však Evropská komise uložila Evropské agentuře pro chemické látky úkol připravit podklady pro zákaz olova pro užívání mj. ve střelách v mokřadech i mimo mokřady.

Neúplná měla být taktéž informace o způsobu schvalování směrnice a jejích revizí.

Dle vysílací rady tak divák na základě uvedených tvrzení nemohl získat v příslušné věci objektivní představu o reálném stavu. „V popsaných případech v pořadu tedy nebylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti,“ uzavírá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v tiskové zprávě týkající se daného pořadu.

RRTV začala pořad 90' posuzovat již loni v listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…