Černé na bílém: Mezi uprchlíky jsou teroristé. A není jich málo

06.04.2016 13:07

Evropská agentura Frontex, která se hlavní měrou podílí na zajištění vnějších hranic Evropské unie, vyslala vážné varování. Podle představitelů Frontex migrační krizi skutečně zneužívá mnoho džihádistů k tomu, aby se dostali na evropský kontinent.

Černé na bílém: Mezi uprchlíky jsou teroristé. A není jich málo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

V aktuálně zveřejněné zprávě tak Frontex oficiálně přiznává, že masová migrace umožňuje džihádistům vmísit se mezi uprchlíky. Tuto variantu přitom Brusel doposud bagatelizoval. Konkrétně se tak stalo i v případě teroristických útoků v Paříži loni v listopadu. Jak uvádí britský deník Daily Mail, v minulém roce agentura Frontex evidovala 1,82 milionu ilegálních přechodů přes vnější hranice EU, což je šestkrát více než v roce 2014. Velmi znepokojivé je také přiznání agentury, že nemá představu, kolik ilegálních migrantů na území EU proniklo.

Stejně tak agentura ve své zprávě připouští, že nemá šanci sledovat jejich další pohyb v rámci EU. O zneužívání uprchlického statusu džihádisty agentura nepochybuje. „Teroristické útoky v Paříži loni v listopadu jasně prokázaly, že migrační tok využívají teroristé pro vstup do EU. Bez důsledné kontroly přímo na místě přechodu hranic čelí celá Evropská unie skutečně vážnému bezpečnostnímu riziku. Stejně tak je nutné přímo na místě řešit skrze restrikce případy těch migrantů, kteří uvádějí svoji falešnou identitu,“ píše se ve zprávě.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Agentura Frontex ve své zprávě připomíná, že dva z pařížských atentátníků vstoupili do Evropské unie přes řecký ostrov Leros a byli evidováni úřady jako syrští uprchlíci. „Velké množství občanů Evropské unie, kteří se vydali bojovat do Sýrie a Iráku pod vlajkou Islámského státu, se nyní vrací prostřednictvím migrační vlny zpět. Islámští extremisté mohou migrační tok využívat podle svých potřeb,“ varuje Frontex a dodává, že na těchto trasách se také pašují zbraně, které pochází zejména ze západního Balkánu. „Konkrétně civilisté v Bosně a Hercegovině mají ve svém ilegálním držení asi 800 000 zbraní.“

Jak doplňuje Daily Mail, organizátoři teroristických útoků v Paříži měli k dispozici pistole, granáty, kalašnikovy a výbušniny, které byly do Francie dopraveny z Černé Hory. Migranti ze Sýrie mají podle Frontex největší podíl na 1,82 milionu ilegálních přechodů vnějších hranic EU. Na druhém místě následují co do počtu Afghánci a na třetím Iráčané. „Polovinu z více než milionu migrantů, kteří v loňském roce přišli do Německa, se navíc nepodařilo zaregistrovat a německé úřady o jejich místě pobytu nemají žádné informace. Většina z nich se patrně stala součástí kriminálního podsvětí,“ uvádí Frontex ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…