Černochová ubezpečuje: Putinovy taktické jaderné zbraně by neměly na české občany žádný dopad

06.10.2022 22:00 | Rozhovor

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) popisuje invazi ruských vojsk na Ukrajině jako „nepříjemný budíček“. „Řada zemí musí přepracovat některé své strategické dokumenty,“ dodává ministryně v rozhovoru pro Seznam Zprávy, kde mluví i o redefinaci mobilizačních plánů.

Černochová ubezpečuje: Putinovy taktické jaderné zbraně by neměly na české občany žádný dopad
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany ČR Jana Černochová

Úvodem Černochová hovoří o tom, jaké by byly dopady použití jaderných zbraní na Ukrajině. „Chtěla bych ubezpečit občany České republiky, že pokud by byly ze strany Putina – a pevně věřím, že se to nestane – použity taktické jaderné zbraně na Ukrajině, nebude to mít vůbec žádný dopad na české občany,“ uvádí na základě větší vzdálenosti mezi Ukrajinou a Českem.

Kromě jiného také prozradila, jak to vypadá s žádostmi Čechů o vstup do ukrajinské armády. Je jich výrazně více, než kolik jich dostalo souhlas. Téměř třem stovkám byla zamítnuta. „Souhlas dostali 103 žadatelé, dalších třináct se souhlasným doporučením budeme ještě odesílat panu prezidentovi a 299 žadatelů souhlas nedostalo. Mezi důvody patří třeba nějaký trestněprávní delikt z minulosti,“ zmiňuje Černochová.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Ve světle částečné mobilizace v Rusku byla dotazována, zda se i Česko připravuje na podobný krok. „Snažíme se na to mechanismy co nejlépe připravit. Žili jsme tady tři dekády v iluzi, že nějaké větší válečné konflikty nemohou nastat a že se nacházíme na mírovém kontinentu, bohužel realita je jiná.

Všechny země, pro které to byl nepříjemný budíček, musejí redefinovat některé své strategické dokumenty včetně mobilizačních plánů,“ říká, že mobilizace v tuto chvíli není na pořadu dne.

„Nebudu teď strašit občany mobilizací a nechci na to ani pomyslet. Pevně věřím, že situaci na Ukrajině zvládneme tak, že nedojde k zapojení našich vojáků přímo do konfliktu,“ dodává Černochová, že si přeje, aby se Česko nadále zapojovalo vojenskou a humanitární pomocí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…