Černý, černá, to už se nesmí říkat? A co naše koledy? Kociánová o rasismu naruby

23.07.2021 10:46 | Zprávy

Heslo charakteristické pro americké protesty – Black Lives Matter, na černošských životech záleží – proti policejnímu násilí zaznělo v uplynulých měsících nespočetněkrát, a to nevyjímaje i na demonstracích v Praze. Napětí však roste i kvůli tzv. rasismu naruby. Na téma rasismus natočila pro youtubový kanál Svobodné Universum krátké video s názvem „Barva, jejíž jméno nesmíme vyslovovat“ česká rozhlasová a televizní moderátorka Martina Kociánová. V duchu černého humoru v něm vybízí k zamyšlení, jaké šílenství s sebou přináší politická korektnost a důrazně před ním varuje.

Černý, černá, to už se nesmí říkat? A co naše koledy? Kociánová o rasismu naruby
Foto: Repro Youtube
Popisek: moderátorka Martina Kociánová

Nejen v Americe se však čím dál více ukazuje, že potíže s barvami nabírají na síle, rasismus někde začíná mít podobu bílou i černou. Úvodem Kociánová zmiňuje například novinky z prestižní americké Cornellovy univerzity, zde totiž připravili pro studenty nový astronomický kurz. Budou se v něm zabývat otázkou, zda je věda o vesmíru rasistická.

„Ano, tušíte správně, může za to černá díra. Také vás doposud ani v nejčernějším snu nenapadlo, že označení černých děr má něco společného s rasou?“ pozastavuje se Kociánová v řečnické otázce. „Pak je vidět, že kurz s názvem Rasa a vesmír potřebujete jako sůl,“ přidává svůj komentář.

Poukazuje na politicky korektní jazyk i u našich evropských sousedů. „Ono to vůbec vypadá, že se nám slovník pěkně provětrá,“ pozvedá výstražně ukazováček s upozorněním, že v Berlíně či ve Vídni „zatočili s černými pasažery“. Tedy černí pasažeři už nesmí být černí.

Kociánová opět připojuje vtipnou poznámku: „Pokud myslíte, že tam už nikdo nejezdí bez jízdenky, tak to samozřejmě ne. Jen už nejezdí načerno. Lingvisté se zapřísahali, že s rasismem nemá schwarzfahren (ježdění načerno) nic společného. Ale to víte: Jistota je jistota,“ pokračuje moderátorka.

Nová berlínská příručka pro státní úředníky nabízí rovněž návod, v němž reflektuje rasovou, etnickou a genderovou různorodost metropolí. Z úst zde nesmí zaznívat výrazy jako žadatel o azyl, cizinec či černý pasažér, aby tímto označním nebyl případně někdo uražen.

Kontroverzní vztah barvy bílé a černé pak Kociánová názorně převádí na každodenní běžné situace, které by se dnes mohly nejen pro Západ zdát značně problematické: „Myslíte si, že když si půjdu příště koupit černou barvu, tak už bych měla chtít jen barvu, jejíž jméno nesmíme vyslovovat?

A co myslíte? Měla bych začít pít jen kávu s mlékem? Protože objednat si v dnešní době v restauraci černou kávu, to už může jen naprostý kamikadze,“ přemítá moderátorka dále o příkladech, v nichž by část dnešní společnosti neváhala hledat rasistický podtext.

„Na druhou stranu jsem konečně pochopila, proč nosí smůlu, když vám přes cestu přeběhne černá kočka,“ pokračuje s úsměvem Kociánová s narážkami i na známé pověry, v nichž se objevuje barva „černá“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…