Čerpejme dotace pro fond dopravní infrastruktury, navrhuje Jankovský

25.09.2011 11:59

Čerpání dotací z evropských fondů je čím dál obtížnější. V pořadu Partie o tom diskutovali ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) a ředitel Transparency International David Ondráčka. Shodli se na významu připravovaného zákona o veřejných zakázkách. Nejlepší by prý bylo zjednodušit systém kontroly nad čerpáním dotací.

Čerpejme dotace pro fond dopravní infrastruktury, navrhuje Jankovský

V České republice je podle Jankovského 18 operačních programů. Systém čerpání označil za složitý. Někdy je s tím problém kvůli nepřehlednosti a zpožďuje se čerpání.
„Systém je šílený. Máme 18 monitorovacích systémů, 18 národních programů. Špatně se v tom orientují příjemci. Pro příští programovací období chci dramaticky snížit počet programů na šest až sedm," slíbil Jankovský v Partii.

Proč je systém tak složitý? Přemíra evropštiny

Jankovskému trvalo čtrnáct dní, než se naučil slovník evropských fondů. Přemíra „evropštiny" je podle něj jedna z velkých překážek pro čerpání fondů z EU.

Velkým problémem je také počet projektů. „Každý by dnes chtěl svůj program," myslí si Jankovský.

Ředitel Transparency International Ondráčka s ministrem souhlasil. "Bylo zde 800 investičních miliard a každý se na nich chtěl přiživit. Často ani nešlo o veřejné blaho, i když se postavila řada užitečných věcí, ale někomu vyhovovala komplikovanost čerpání dotací," řekl Ondráčka.

Je třeba zjednodušit kontrolu. Evropská komise bude ochotná na to přistoupit

Podle Jankovského bude potřeba zjednodušit systém monitorování. Připomněl, že roky 2014 až 2020 budou poslední období, kdy bude Česká republika moci čerpat peníze z Evropské unie. Osobně by byl pro čerpání dotací pro fond dopravní infrastruktury. Priorita vlády je čerpat dotace pro vědu, výzkum, vzdělávání, rozvoj konkurenceschopnosti, dopravy a nakonec i rozvoj regionů.

„ČR si může říct, na jaké oblasti se chceme zaměřit a EK na to bude schopna přistoupit," myslí si Ondráčka. Dodal, že úředníci potřebují vidět především snahu státu zlepšit systém čerpání a kontrol.

Hosté v pořadu Partie se shodli, že zákon o veřejných zakázkách přispěje k větší transparentnosti při zadávání veřejných soutěží. Ondráčka by ale zákon přehodnotil za půl roku, aby se zjistilo, zda skutečně funguje.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…