Čerstvý osmdesátník Karel Schwarzenberg vyslal mrazivé varování. Jde o konec České republiky

10.12.2017 9:25

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg právě dnes slaví osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti varuje, že v dějinách máme jen jednu jistotu. Lidská blbost je věčná. Blbostí by podle jeho názoru bylo vystupovat z EU, protože by to ekonomicky zničilo Českou republiku. Blbostí je také hrbit se před našimi novými papaláši – milionáři. Schwarzenbergovi je líto, že to děláme.

Čerstvý osmdesátník Karel Schwarzenberg vyslal mrazivé varování. Jde o konec České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková zveřejnila na serveru Aktuálně.cz rozhovor s Karlem Schwarzenbergem. Kníže dnes slaví osmdesátiny a z pozice muže, který leccos zažil, doufá, že už lidé nebudou experimentovat s nějakými „-ismy“, jak to dělali ve 20. století. Vyzkoušeli si komunismus i nacismus a přišli na to, že nic lepšího než tržní hospodářství neexistuje. Podle Schwarzenberga je bohužel jisté, že se objeví zase nějaký nový „-ismus“. V USA teď sázejí na izolacionismus a v Rusku na imperialismus.

Kníže je přesvědčen, že se Rusko chce znovu stát hlavní mocností v Evropě, chce se navrátit do časů mezi lety 1945 až 1989. Na to bychom si prý měli dát pozor.

„Putinovi nejde o ten naprosto zastaralý průmysl v Donbasu, ten je jako Vítkovice před 30 lety. A zemi o velikosti Ruska také ani nejde o pár vesnic někde na východě Ukrajiny. Snahou je podmanit si celou Evropu, o to jde. To musí člověk vědět. A abych si podmanil Evropu, tak ji musím roztříštit, to je samozřejmé. Proto i ta hybridní válka. Nevěřili byste tomu, kolik ruských agentů působí jenom v této malé České republice,“ uvedl kníže. Prý jde o stovky agentů, možná až něco přes tisíc.

Plány na rozdrobení Evropy mohou zahrnovat i snahu dostat Česko z EU. Z ruského pohledu by mohlo jít o vítaný krok, jenže pro Českou republiku by to bylo smrtící.

„Představte si, jak by české hospodářství fungovalo, kdybychom měli zase celní hranice jako za první republiky? My bychom ihned zkrachovali. Žijeme z exportu, to si lidé neuvědomují… Kdybychom vystoupili z Evropské unie, tak bych řekl, že by to byl konec České republiky pár let poté. Tady o tom lidé jen kecají a klábosí,“ zhodnotil situaci Schwarzenberg.

Je mu prý tak trochu smutno z toho, jak se dnes Češi chovají. Kdyby vystupovali tak trochu jako rebelové, tak prosím, ale my se teď prý jako národ jen hrbíme před svými novými papaláši – milionáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…