Červená se line záře... Uprchlíci se nechali unést emocemi a z tábora zbyl jen popel

13.04.2017 7:40

O uprchlících ve Francii nebylo v médiích dlouho slyšet. Aktuální zpráva však předčila ta nejhorší očekávání. Server The Local referuje o totálně vypáleném uprchlickém táboru poblíž přístavu Dunkirk.

Červená se line záře... Uprchlíci se nechali unést emocemi a z tábora zbyl jen popel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozdávající oběd

Uprchlický tábor Grande-Synthe se stal domovem asi pro patnáct set lidí. Nezdá se však, že by si většina z nich vážila francouzské pohostinnosti. Po úmyslně založeném požáru lehla popelem většina ze tří set chatek, kde bydleli zejména Afghánci a iráčtí Kurdové. Oheň se začal šířit po celém táboře v úterý ve dvě hodiny ráno. Ačkoli byli hasiči na místě do pár minut, nepodařilo se jim zkáze tábora zabránit.

Při masivním požáru bylo zraněno nejméně deset migrantů a kouř byl údajně vidět na několik kilometrů. „Nezbylo z něj nic než hromada popela. Ubytovací prostory nebude možné uvést do stavu, v jakém byly před požárem,“ cituje server prefekta regionu Nord Michela Lalandeho. Migranti byli ihned přestěhováni do nouzových prostor, mimo jiné do dvou tělocvičen přímo na předměstí Dunkirku v Grande-Synthe.

Celý text v angličtině je ZDE.

Anketa

Zlepší se do konce tohoto roku vztahy mezi USA a Ruskem?

28%
hlasovalo: 2228 lidí

Podle Lalandeho vznikl požár v důsledku násilností mezi afghánskými a kurdskými obyvateli tábora, po kterých bylo ošetřeno šest raněných. „Muselo jít o úmyslně založený požár na několika místech najednou, jinak to není možné. Vše nasvědčuje tomu, že požár souvisí s konflikty mezi oběma etnickými skupinami,“ uvedl místní úředník Olivier Caremelle s tím, že aktuálně je nemožné zjistit přesně škody.

Podle korespondenta AFP pokračovaly násilnosti mezi rozlícenými obyvateli kempu i po vypuknutí požáru. K násilnostem mezi Afghánci a Kurdy byla přivolána policie již minulý měsíc, kdy bylo zraněno pět lidí. V táboře se začala zhoršovat situace loni v říjnu, kdy byl zrušen uprchlický tábor Džungle u přístavu Calais. „Do Grande-Synthe tak přišlo až příliš mnoho Afghánců a to nedělalo dobrotu,“ cituje server Caremelleho.

Uprchlický tábor byl ale „problémový“ od začátku svého fungování v březnu 2016. „Přes námitky francouzské vlády jej v tomto regionu zřídila humanitární skupina Lékaři bez hranic,“ píše The Local a dodává, že v polovině března místní úřady avizovaly, že v blízké budoucnosti dojde k demontáži tábora. Masivní požár, založený samotnými uprchlíky, nakonec příslušným úřadům ušetřil práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…