Češi mají vztek. Chcete se chránit před virem? Lékárna za 750, Vietnamec za „lidových“ 399. Toto se děje v Praze

25.03.2020 21:00

Ceny, za které se na českém trhu dají pořídit dezinfekční prostředky, jsou denním předmětem diskusí, někteří se rozčilují nad tím, že se stále najdou ti, kteří na koronaviru vydělávají a nabízejí je za přemrštěné ceny. Lidé na sociálních sítích se vzájemně na takové prodejce, mezi nimiž nejsou výjimkou ani některé lékárny, upozorňují. Utahují si z nich a neskrývají vztek. Jiní však nabízejí osvětu, proč tomu tak je.

Češi mají vztek. Chcete se chránit před virem? Lékárna za 750, Vietnamec za „lidových“ 399. Toto se děje v Praze
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Na facebookové stránce určené pro obyvatele Prahy 8-Karlína, Libně uživatelka Zuzka Kovaříková poukázala na lékárnu sídlící v Karlíně, která informovala, že má skladem antibakteriální gely. Jeden kus s obsahem 250 ml prodává za 749 korun, jak ukázala fotografie ceny gelu přímo z lékarny.

To mezi ostatními diskutéry vyvolalo bouřlivé reakce.

Přispěvatelka do diskuse Niky Tygrová zmínila, že u Vietnamce se dá ten samý gel sehnat rozumně, téměř za poloviční cenu.

Markéta Kořínková ve své reakci takovou marži označila rovnou za hyenismus.

„Tak se vydělává na lidském neštěstí. Hnus, karma je zdarma,“ lamentovala nad přístupem lékárny Jana Wildtová.

Jiní si z lékárny utahovali: „Spíš by to mělo stát 7 490,– takhle je to fakt pro socky. Doufám, že když si půjdou z lékárny koupit oběd, tak jim prodají bagetu za lidových 1 500 korun,“ použil Jesensky Marek s nadsázkou stejný metr.

 

Se zajímavou alternativou, jak se před infekcí chránit, přišla pak Tereza Havlíčková: „Ať si to strčí někam. To si raději ruce počůrám,“ napsala.

Objevily se i žádosti o zveřejnění, o kterou lékárnu jde, aby se jí lidé mohli, slušně řečeno, vyhnout obloukem.

Reakce ale nebyly jen kritické. Z některých znělo zastání. Ozvala se například žena pracující v lékárně, aby objasnila, proč některé lékárny nabízejí dezinfekci za tak vysokou cenu: „Kdybyste viděli ty cenové nabídky, co nám chodily a chodí e-mailem, tak byste brečeli. Astronomické navýšení, úplně na zvracení. Takže v některých lékárnách dezinfekci mají, a jelikož nemají čas ani lidi na hledání cen, tak je cena prostě taková,“ uvedla.

Zdůraznila, že vietnamští obchodníci naopak nakoupili roušky, dezinfekci a jiné prostředky už v lednu. „Psali o tom před časem, byli ve spojení s příbuznými ve Vietnamu. Jsou lidští, proto šijí roušky a prodávají dezinfekci z vlastních zásob. Děkuji jim,“ doplnila.

Ani Roman Bartoš nevidí v ceně problém, nabídka je podle něj přímo úměrná tomu, jaká je na trhu poptávka. „Aktuálně je po infekcích větší poptávka a žádné nejsou. Logicky ceny zvednou. Byli by blbí, aby ne,“ přidal svůj názor.

Stejně to vidí i Petr BJ Němec, který připomněl, že cena Sanytolu je nyní neskutečně vysoká díky dodavatelům. „Bežte do háje s tím lynčem. Nákup té lahvičky je přes 600 korun. Tak si nechte ty kecy tady,“ uvedl a mimo jiné poznamenal, že s lékárnou nemá nic společného, jen sám nakupoval tyto gely do práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …