Češi, místo vás přijdou imigranti, čili makat a mlčet? Odborář odhalil poměry v českých firmách

12.06.2017 10:17

Velmi kriticky se pustil do prezidenta Miloše Zemana šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. V rozhovoru na serveru Info.cz ostře kritizoval jeho výroky z posledních měsíců i postoj při vládní krizi. Dokonce uvedl, že odboráři vyhlížejí další kandidáty v prezidentské volbě. Řeč však byla i o pracovních podmínkách v Česku.

Češi, místo vás přijdou imigranti, čili makat a mlčet? Odborář odhalil poměry v českých firmách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Největší problém vidím ve vztazích mezi nadřízeným a podřízeným. Často se setkáváme s tím, že se manažeři chovají ke svým kolegům jako k nutnému zlu. Jako číslo. A to si myslím, že je, bohužel, stálá záležitost. Někde se to zlepšuje, někde se to zhoršuje,“ podotkl. Českým zaměstnancům se podle něj často vyhrožuje, že je mohou nahradit zaměstnanci z východních zemí, či že může být výroba přestěhována do jiných zemí. 

Řeč však byla i o mzdách. „Minimální mzda by měla být v takové výši, že by měla být nad hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce,“ podotkl k tomu, že by minimální mzda měla činit minimálně 12 500 korun. „Pracovat se musí vyplácet. Nemůže to být tak, že vám někdo dá nabídku ve výši 12 tisíc korun, ale vy se tím dostanete pod hranici příjmové chudoby pro jednotlivce. To pak ta motivace není žádná,“ řekl a seznámil s pojmem pracující chudoba. Středula dlouhodobě brojí proti tomu, jak se management firem chová ke svým zaměstnancům, například jaké platové podmínky nabízejí za práci.

Psali jsme ZDE.

Středula se však ve svých slovech obul do politiků za jejich vyjadřování o zaměstnancích a také do prezidenta Miloše Zemana. „Lidé jsou nervóznější. Myslím to tak, že ty události, které se odehrávaly nebo odehrávají, tak lidé zvažují, zda současného prezidenta podporovat,“ zmínil vládní krizi Středula. „Když pan prezident říkal důchodcům, že je nezabije, zaplatí-li ze svého důchodu stokorunu poplatek v nemocnici, tak neříkal pravdu,“ podotkl Středula. „Byl to nezodpovědný, neodborný přístup,“ dodal s tím, že posuzoval-li by některé poslední Zemanovy výroky, tak prezidentova slova, že je hlavou státu dolních deseti milionů občanů, jsou jen marketingovou značkou.

Celé video najdete ZDE.

A co příští prezidentské volby? „Zatím jsme se nebavili o otázce podpory a nepodpory. Ještě je čas. Kandidátů může být více,“ poznamenal. On sám kandidovat na Hrad nehodlá. „Mám tady misi, která mě baví. A já bych rád obhájil svůj mandát,“ zmínil Josef Středula svůj cíl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…