Češi – největší skeptici v EU. EU zjišťovala

17.12.2023 6:50

Většina obyvatel EU podle podzimního průzkumu Eurobarometru podporuje udělení statutu kandidátské země pro Ukrajinu a 60 procent lidí v EU taktéž žádá, aby unie financovala nákup vojenského vybavení a zajistila jeho dodávky pro napadenou zemi. Válka na Ukrajině však dle Evropanů není aktuálně jediným problémem Evropy a kromě ni tak vidí lidé největší současnou hrozbu zejména v migraci. Posilte hranice EU, žádá až 75 dotázaných. A jakou že má EU budoucnost? Názor Čechů, Řeků či Francouzů Brusel příliš nepotěší.

Češi – největší skeptici v EU. EU zjišťovala
Foto: Repro YouTube kanál africanews
Popisek: Migranti na italském ostrově Lampedusa

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39967 lidí
Podzimní průzkum Eurobarometru, porovnávající trendy veřejného mínění v členských státech EU, probíhající od konce října do poloviny listopadu ve všech 27 členských státech EU se tázal občanů v jednotlivých zemí na pohled na otázky spojené s Evropskou unií, bezpečností či válkou na Ukrajině a dotazováno v rámci něj bylo 26 471 lidí.

V otázkách týkající se Ukrajiny se většina Evropanů shodla, že by měla pokračovat opatření, jakož humanitární pomoc (zcela a spíše pro 89 lidí) a pomoc válečným uprchlíkům včetně jejich přijímání do zemí EU (84 procent) a názor lidí se v tomto ohledu příliš nezměnil ani od minulého průzkumu z přelomu května a června.

Lidé také značně podporují i pokračování finanční podpory pro Ukrajinu, pro což se vyjádřilo zcela či spíše pro 72 procent lidí z členských států unie a stejný podíl podporuje i hospodářské sankce vůči ruské vládě či jednotlivcům a společnostem, přičemž v otázce ekonomické podpory Ukrajině se oproti první polovině roku podpora v této oblasti snížila u lidí o 3 procenta a na sankce se pohled téměř nezměnil. Stejné preference Evropanů jsou také v pohledu na zákaz vysílání ruských státních médií v EU, což je otázka, kterou podporuje až 66 procent lidí.

61 procent respondentů podporuje také rozhodnutí udělit Ukrajině status kandidátské země a většina lidí (60 procent) si také přeje, aby EU financovala nákup vojenského vybavení a dodávala jej na Ukrajinu, byť v této otázce oproti první polovině roku poklesla podpora Ukrajiny o 4 procenta.

Většina respondentů je sice spokojena s tím, jak EU zareagovala na ruskou invazi na Ukrajinu (57 procent), ale bez výhrad spokojenost vyjádřilo jen 11 procent a s reakcí vlastních států pak bylo spokojeno pouze 54 procent občanů států EU a zcela opět jen 11 procent z nich.



Válka na Ukrajině je v současnosti dle respondentů jeden z největších problémů současné Evropy, avšak stejně vážně vidí Evropané také nutnost řešit migraci, právě tato dvě témata jsou pro občany států EU ještě větší hrozbou, než například růst cen, mezinárodní situace či klimatická změna a dodávky energií.

Více než dvě třetiny občanů EU (69 procent) jsou pro společnou zahraniční politiku členských států a shodují se v tom, že EU má dostatečnou moc a nástroje na obranu hospodářských zájmů Evropy v globální ekonomice, 77 procent lidí je pro společnou bezpečnostní a obrannou politiku členských států EU a společnou evropskou migrační politiku podporu 69 procent respondentů. Tři čtvrtiny respondentů (75 %) se zároveň vyslovily pro posílení vnějších hranic EU a žádají, aby se navýšil počet příslušníků Evropské pohraniční a pobřežní stráže, což navazuje na již zmiňovanou hlavní obavu Evropanů, která pramení z dopadů migrace.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že 70 procent občanů EU vnímá Evropskou unii jako „prostor stability v neklidném světě“, avšak zatímco v Portugalsku se takto vyjádřilo až 91 procent lidí, v Polsku 82 procent a v Dánsku 79 procent, mnohem hůře je již vnímána tato teze v několika největších zemích EU a v Itálii (69), Německu (68), Španělsku (68) či Francii (64) s ní souhlasilo méně lidí, než jaký byl průměr v EU (70 procent).

Úplně nejméně vidí EU jako „prostor stability v neklidném světě lidí na Maltě (pouze 62 procent) a pak v Česku a Estonsku, kde se takto vyjádřilo jen 55 procent lidí.

Budoucnost EU optimisticky vidí optimisticky 61 procent dotázaných, a zatímco nejvíce optimističtí jsou v tomto ohledu v Irsku (83 procent), v Dánsku (81 procent) či v Polsku (77 procent), v Česku vidí pozitivní budoucnost EU jen 55 procent dotázaných a ještě pesimističtí pohled na směřování EU mají lidé na Kypru (pozitivně ji vidí 51 procent) a v Řecku (48 procent) a ve Francii, kde se dívají na budoucnost EU pesimisticky a optimistická je jen menšina 47 procent dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chybí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSidneyfoster , 17.12.2023 8:09:37
tam graf, kolik takzvaných Evropanů vůbec vědělo, kde se Ukrajina nachází.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…