Češi nevěří své vládě, nechala si zjistit Evropská komise

03.05.2021 15:51

Češi věří vládě své země nejméně ze všech obyvatel zemí Evropské unie. V dnes zveřejněné národní zprávě z unijního průzkumu Eurobarometr to uvedlo zastoupení Evropské komise v ČR. Podíl obyvatel Česka, kteří důvěřují české vládě, podle průzkumu meziročně klesl ze 40 na 19 procent. S opatřeními vlády proti šíření koronaviru je spokojena asi čtvrtina Čechů. Důvěra Čechů v EU meziročně stoupla z 39 procent na aktuálních 48 procent, což je nejvíce od roku 2013.

Češi nevěří své vládě, nechala si zjistit Evropská komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Obyvatelé Česka oproti minulému průzkumu Eurobarometr, zveřejněnému loni v únoru, méně věří české vládě i Parlamentu ČR. Podíl lidí důvěřujících Parlamentu ČR v Česku klesl meziročně z 25 na 15 procent. Výrazně vyšší je důvěra v unii i třeba v OSN, která vzrostla ze 45 na 57 procent.

Zatímco své vládě i Parlamentu ČR aktuálně věří méně než pětina Čechů, průměrná důvěra v národní vlády a parlamenty za všechny země EU činí zhruba 36 procent. Průměrná důvěra v unii za všechny země EU činí 49 procent, a je tak podobná jako míra důvěry Čechů v unii. Česko však nadále patří k zemím s nejmenší důvěrou v EU. Nejvyšší je důvěra v EU v Portugalsku se 78 procenty a nejnižší ve Finsku s 37 procenty.

Nedůvěra v českou vládu se odráží i v názorech účastníků průzkumu na úroveň demokracie v Česku a na protikoronavirová opatření vlády. Zatímco v předchozím průzkumu bylo s fungováním demokracie v Česku spokojeno 66 procent Čechů, nyní je to 45 procent. Průměrná spokojenost s fungováním národní demokracie za všechny země EU činí 55 procent.

Opatření zaváděná v Česku proti šíření nemoci covid-19 považuje naprostá většina Čechů – 68 procent – za oprávněná. S tím, jak opatření aplikuje česká vláda, je ale spokojeno 24 procent dotázaných. Naproti tomu s opatřeními zaváděnými krajskými a dalšími místními orgány je spokojeno 48 procent Čechů a s opatřeními zaváděnými EU 40 procent lidí.

Oproti minulému průzkumu značně poklesla i důvěra obyvatel Česka v ekonomiku. Situaci české ekonomiky nyní považuje za dobrou 30 procent dotázaných, zatímco v předchozím Eurobarometru ji kladně hodnotilo 71 procent Čechů. Naprostá většina Čechů ale stále pozitivně vnímá finanční situaci vlastních domácností nebo zaměstnanost v Česku.

Průzkum se prováděl letos od 17. do 22. února. Zúčastnilo se ho 1100 obyvatel Česka starších 15 let.

„‘Důvěra Čechů ve vládu klesla na 19 %, naopak důvěra v EU stoupla na 48 %.‘ Možná by měli Dostálová s Havlíčkem EU zažalovat,“ okomentoval výsledky průzkumu uživatel Twitteru Lukáš Molenda.

"Důvěra Čechů ve vládu klesla na 19%, naopak důvěra v EU stoupla na 48%."

Možná by měli Dostálová s Havlíčkem EU zažalovat ??

— L. M.o.l.e.n.d.a (@lukenukem78) May 3, 2021

„Stoupá důvěra v Brusel a OSN. Může se prosím ozvat někdo, kdo v tomto reprezentativním průzkumu uvedl zvýšenou důvěru v OSN, a proč?“ zeptal se další uživatel ve svém tweetu.

Stoupá důvěra v Brusel a OSN. Může se prosím ozvat někdo, kdo v tomto reprezentativním průzkumu uvedl zvýšenou důvěru v OSN, a proč? https://t.co/p0ChmI9KED

— Polic@k™ (@Policak) May 3, 2021

A svůj názor napsal i Karel Vázler. „Důvěra v EU je kolem mne nulová. Možná se ptali jen v Praze...“ uvedl.

Důvěra v EU je kolem mne nulová. Možná se ptali jen v Praze... Češi věří své vládě nejméně ze všech Evropanů, naopak EU důvěřuje každý druhý člověk https://t.co/1LaCzb5X4G via @Aktualnecz

— Karel Vázler (@KarelVazler) May 3, 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…