Češi prý ztrácejí sociální smír. Statistiky ale mluví jinak, píše Euro

10.12.2012 15:34

V týdeníku Euro komentuje Miroslav Zámečník „blbou náladu“ v Česku. Vzrůstají preference komunistů a všichni se prý mají špatně, jenže statistiky říkají něco úplně jiného. Co je tedy vypovídající?

Češi prý ztrácejí sociální smír. Statistiky ale mluví jinak, píše Euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Veškeré tabulky, které srovnávají situaci v evropských zemích, mluví pro stav v České republice hodně kladně. Procento lidí ohrožených chudobou je velmi nízké. „Ve velmi bohatých zemích s podstatně vyšším HDP na obyvatele i těch 60 procent mediánu dovoluje trochu jiný standard než v mnohem chudší, byť více rovnostářské zemi,“ upozorňuje Zámečník.

První z EU

Lepším ukazatelem je vážná materiální deprivace. Ta ukazuje, že v ČR je pouze 6,1 procenta lidí, kteří si nejsou schopni např. alespoň každý druhý den koupit maso, zatopit si v bytě nebo platit nájem. To znamená, že jsme na tom stejně dobře jako Slovinsko.

Třetí ukazatel zase podle Zámečníka říká, že část obyvatel se na ekonomických aktivitách podílí jen minimálně. „Je to spíše funkce nastavení pracovní a sociální legislativy, zejména pokud ten podíl je vysoký i v konjunktivní fázi ekonomického cyklu,“ upozorňuje Zámečník.

Přestože je ve spojení těchto ukazatelů Česko nejlepší z EU, prý je u nás ohrožen sociální smír. „Při pohledu do tabulek člověka jenom napadne, co by s českou společností asi udělalo, kdyby se tabulkově v těchto parametrech dostala třeba na úroveň Polska. Jaké by to mělo dopady na politickou scénu? Raději na to nemyslet a nepokoušet osud,“ napsal Zámečník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…