Češi se bojí extremismu. Komunisté pro ně ale hrozbou nejsou

19.01.2012 18:08

Češi se bojí nárůstu vlivu extremistických stran, které ve většině považují za ohrožení demokracie. Paradoxní ovšem je, že KSČM (která je takřka po celou dobu své existence osočována z levicového extremismu) většina veřejnosti za extremistickou a antidemokratickou politickou stranou nepovažuje.

Češi se bojí extremismu. Komunisté pro ně ale hrozbou nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Podle průzkumu společnosti SANEP nejsou komunisté v očích poloviny dotázaných extremisti. Stejného názoru jsou i odborníci, kteří na základě dostupných materiálů nedoporučili v minulém roce podání návrhu na pozastavení činnosti komunistů. Toto zjištění zřejmě souvisí i s faktem, že preference KSČM v poslední době rostou.

Celá zpráva ZDE

Většina populace si uvědomuje potenciální nebezpečí, které subjekty z obou konců pravolevého spektra pro demokratické zřízení představují. V tomto většinovém názoru se bezesporu odráží i historická zkušenost s nacionalistickými a rasisticky orientovanými režimy. Určitým příkladem současnosti může být situace na Šluknovském výběžku, kde vládne napětí mezi romskou menšinou a zbytkem obyvatel. Tamtéž se totiž výrazně angažuje krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Nadpoloviční většina respondentů si dokonce myslí, že by měly být všechny extremistické strany bezodkladně zakázány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…