Češi šetří ve zdravotnictví. Řadí se mezi bankrotářské země

14.08.2012 10:30

Experti OECD, kteří srovnali zdravotnické výdaje ve vyspělých zemích v období po finanční krizi, zjistili, že Češi jsou jedním z mála národů, které si nechaly sáhnout na zdravotnictví a snížili výdaje.

Češi šetří ve zdravotnictví. Řadí se mezi bankrotářské země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny

Větší škrty než v České republice proběhly pouze v zemích, které finanční krize přivedla na pokraj bankrotu a které musely žádat o zahraniční pomoc. Informace ze studie "Růst ve zdravotnických výdajích brzdí a zastavuje," přináší server Aktuálně.cz.

OECD prostřednictvím studie upozornila, že rokem 2010 skončil dlouhodobý trend rychlého zvyšování veřejných dotací. "Během období 2000-2009 rostly zdravotnické výdaje skoro o pět procent ročně ve všech vyspělých zemích. V roce 2010 ale následovat nulový růst a předběžná data z některých zemí předpovídají malý nebo žádný růst v roce 2011," stojí ve studii světové organizace.

Česko v závěsu za bankrotáři

V roce 2010 veřejné zdravotnické výdaje spadly v průměrné zemi OECD o polovinu procenta v důsledku výpadků rozpočtových příjmů během krize v roce 2009. Pouze nejbohatší země jako Spojené státy, Německo nebo Švýcarsko pokračovaly v navyšování zdravotnických výdajů.

Opačným extrémem byly v roce 2010 Řesko, Island a Irsko, tedy země na pokraji bankrotu. Snížily proto zdravotnické výdaje náhle až o desetinu.

A právě k těmto zemím se připojila i Česká republika, alespoň co se úspor ve zdravotnictví týče. Česko škrtlo zdravotnické výdaje skoro o pět procent. Jeho přístup je přitom výjimečný, protože ekonomické oživení bylo v té době stejně rychlé jako například ve Švýcarsku. Uvádí Aktuálně.cz.

Češi šetří i nadále

Experti OECD zjišťovali, na čem stát a veřejné pojišťovny nejvíc šetřily. Češi, Irové, Islanďané a Estonci slučovali nemocnice a nahrazovali drahé hospitalizace nabídkou jednodenní chirurgie. Zavedli také nové poplatky, nebo stávající zvýšili. V Česku si pacienti nově zaplatili za pobyt v nemocnici.

Loňské údaje OECD ukazují, že nadále šetří Islanďané, Italové a opět se sem řadí Česká republika, kde reálné zdravotnické výdaje poklesly o jeden a půl procenta. Pokud stát, pojišťovny a kraje dodrží své letošní rozpočty, sníží se oproti roku 2009 výdaje na líčení o desetinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…