Češi si neváží osobností a jsou na sebe tvrdí, říká Duka

10.11.2013 7:27

Kardinál Dominik Duka se zúčastnil pohřbu Tadesze Mazowieckého, který se stal prvním nekomunistickým premiérem Polska a ve své vlasti žijící legendou. Jeho úmrtí zasáhlo celé Polsko a kardinál Duka se do své vlasti vrátil s nepříjemnými otázkami.

Češi si neváží osobností a jsou na sebe tvrdí, říká Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Mazowiecký se také ve velké míře zasloužil o pád komunismu a jako právník stál dlouhá léta po boku polského prezidenta Lecha Walesy. "Snad by někdo řekl, že Walesovi nestál po boku, ale že byl v jeho stínu. Nemyslím si to. Osobní skromnost, intelektuální hloubka a živá víra mu vedle razantního Walesy, který dovedl burcovat davy, velice slušely. Myslím, že ti dva se dobře doplňovali," reagoval na jeho úmrtí kardinál ve svém rozhlasovém pořadu Glosa Dominika Duky na Radiožurnálu.

Duka zmínil také jeho dobré vztahy s Českou republikou. "K naší zemi ho poutala náklonnost, spolupráce s tehdejším disentem i skutečnost dávného setkání s básníkem Janem Zahradníčkem," přiblížil Duka. Po pohřbu Mazowieckého si ale kardinál kladl otázku, zda jsou také Češi schopní být na své dějiny a osobnosti hrdí. Nepřevažuje v nás ona vlastnost, která zlehčuje a je přespříliš kritická?

Hledáme záměrně chyby

"Z pohřbu mi v srdci utkvěl dojem i otázka, zda i my jsme schopni být vděčni osobnostem, které se zasloužily o svobodu našeho národa. Nemohu se ubránit dojmu, že často naše vlastní chyby a selhání se jakoby promítají do hodnocení osobností našeho národa. Hledáme na nich ne velikost, ale také nějaké ty záporné vlastnosti, abychom s ulehčením nemuseli být zas tak příliš vděční," dodává Duka na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…