Češi už nepotřebují do Spojených arabských emirátů cestovní víza

22.03.2014 6:10

Spojené arabské emiráty dneškem ruší vízovou povinnost pro Čechy a občany dalších 12 států Evropské unie. Pro české turisty se tak usnadňuje cestování do této exotické země na Arabském poloostrově, kam ročně míří okolo 50.000 Čechů. Cestovní kanceláře a aerolinie si od zrušení víz slibují, že tento počet ještě stoupne.

Češi už nepotřebují do Spojených arabských emirátů cestovní víza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Spojené arabské emiráty oznámily ukončení této povinnosti 5. března a tento týden tento krok v Praze potvrdil ministr zahraničí emirátů Abdalláh bin Zajd Nahaján. Abú Zabí tak reagovalo na krok Evropského parlamentu, který v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Kromě Česka se konec vízové povinnosti týká Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Rozhodnutí SAE okamžitě přivítaly cestovní kanceláře a aerolinky, které z Česka do emirátů létají. Letecká společnost SmartWings v reakci na to od září navýší počet letů do Dubaje ze dvou na tři týdně. Cestovní kanceláře věří, že odvolání vízové povinnosti přispěje k růstu zájmu českých turistů o tuto exotickou destinaci, neboť odpadne i nutnost platit vízový poplatek, který činil téměř 2000 Kč. Kanceláře také budou moci do SAE nabízet last minute zájezdy, což dosud nutnost zařizovat vstupní víza komplikovala.

Spojené arabské emiráty jsou podle údajů českého Ministerstva zahraničních věcí první zemí na Arabském poloostrově, kam čeští turisté nepotřebují víza. Ve světě je takových států zhruba stovka.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…