Česká armáda dostane od USA osm vrtulníků zdarma, oznámila Černochová

19.08.2022 6:15

Česko získá od Spojených států amerických zdarmaosm vrtulníků, z toho šest bojových a dva transportní. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to dnes řekla v České televizi. Již dříve si česká armáda objednala od americké společnosti Bell 12 vrtulníků Viper a Venom clkem za 14,6 miliardy korun.

Česká armáda dostane od USA osm vrtulníků zdarma, oznámila Černochová
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Na dodávce osmi strojů se Černochová dohodla při dubnové návštěvě USA. "Moje jednání v Pentagonu s panem ministrem Austinem, které bylo na jaře letošního roku, bylo úspěšné," uvedla dnes v ČT. Na ministerstvo obrany podle ní nedávno přišel dopis, že americká strana věnuje Česku šest bojových vrtulníků a dva transportní.

Armáda ČR tak bude mít 20 amerických strojů. Polovina z nich bude bitevních a polovina transportních.

Česká republika ze Spojených států kupuje osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bitevní AH-1Z Viper, vyrábí je firma Bell. První kusy by měla armáda do výzbroje dostat příští rok, ve výzbroji nahradí bitevní stroje Mi-35/24. Cena zakázky je 14,6 miliardy Kč bez DPH.

Ministryně Černochová letos v červnu na letecké základně v Náměšti nad Oslavou zopakovala, že v budoucnu by pro českou armádu chtěla až 24 nových vrtulníků. Důležité je podle ní nastavit parametry tak, aby se mohly vyměnit i stroje, které slouží jako vrtulníky záchranářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…