Česká ekonomika šlape. Ekonomové však brzdí přílišné nadšení

27.12.2016 22:46

Česká ekonomika šlape. Ve Vánočním poselství o tom hovořil i prezident Miloš Zeman. Jak dlouho ale ještě budou trvat „zlaté časy“? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl a odborářský ekonom Jaroslav Ungerman. Ten před kamerami zvedl varovný prst.

Česká ekonomika šlape. Ekonomové však brzdí přílišné nadšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Letošní rozpočet skončí s přebytkem, což zní dobře. Ungerman však v této souvislosti okamžitě zvedl varovný prst. „Musíme to vnímat tak, že tento rozpočet byl v něčem unikátní. Od toho rozpočtu na příští rok nemůžeme očekávat, že bude přebytkový. Musíme být realističtější,“ varoval Ungerman. Při pohledu na ekonomická čísla vnímá, že česká ekonomika zpomalí. „Že by tam byl jasný ekonomický růst, to tam není,“ varoval ekonom. Jako pozitivní vnímá další předpokládaný růst platů, který posílí spotřebu domácností.

Prý nám chybí celá řada zákonů

Michl doplnil, že naší ekonomice škodí, že investujeme nárazově, a ne rovnoměrně, což oslabuje výkon naší ekonomiky, především ve stavebnictví. Jako liberální ekonom prý však také věří, že stát by měl do ekonomiky zasahovat co nejmíň. Pokud už chce stát něco dělat, mohl by masivně snižovat daně nebo posilovat investice. „Já bych v tuto chvíli byl pro posilování investic,“ prohlásil ekonom.

Ungerman okamžitě varoval, že nám chybí celá řada zákonů, které by zjednodušily realizaci potřebných staveb. Na jednání tripartity na to prý odbory opakovaně upozorňují, ale zatím se toho mnoho nezměnilo. „Ale odbory dělají, co mohou,“ pochválil sám sebe a své kolegy Ungerman.

I podniky mají strašně moc peněz, věří Michl

Následně se hosté shodli na tom, že podniky mají prostor pro zvyšování mezd, protože už dnes máme nedostatek pracovních sil. Michl upozornil, že lidskou sílu budou muset nahradit roboti, pokud nenajdeme dost pracovních sil. „I podniky mají strašně moc peněz. Typický podnik má přebytek cash a neví, kam ty peníze dát. Proto bych od podniků čekal, že je buď přidají lidem na platech, nebo je směřují do investic,“ řekl Michl.

Kromě toho ekonom uznal, že vláda byla až příliš přísná na provozovatele malých hospod, když zavedla EET a schválila zákaz kouření. „Ale největší problém malé hospody je lahváč, nikoli EET,“ věří Michl. Proč hospody ohrožuje lahváč? Protože lidé vypijí mnohem víc piva nakoupeného v supermarketech než v restauracích.

Podle Ungermana bychom se měli podívat také na to, kolik zisků odchází z Česka do mateřských zahraničních firem. Českou finanční správu pochválil za zavedení kontrolního hlášení k DPH. Toto opatření podle Ungermana zarazilo celou řadu podvodníků s DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…