Česká ekonomika zpomalí svůj růst, tvrdí MMF

16.05.2016 17:34

Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) zpomalí růst na 2,2 procenta. Důvodem bude především pomalý rozjezd investic financovaných z fondů EU. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci MMF. Loni rostla ekonomika o 4,3 procenta.

Česká ekonomika zpomalí svůj růst, tvrdí MMF
Foto: repro IMF.com, tan
Popisek: Mezinárodní měnový fond (ústředí ve Washingtonu na snímku) je mezinárodní organizace přidružená k OSN, jež si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci

Fond zároveň v rámci svého hodnocení České republiky konstatoval, že rozpočtová politika je velmi dobrá, a doporučuje ji udržet. Letos by měl deficit veřejných financí podle MMF činit 0,6 procenta HDP, tedy hluboko pod hranicí tří procent požadovaných EU.

Podle MMF by také vláda neměla s ohledem na blížící se volby populisticky zvyšovat výdaje a zároveň snižovat daně. MMF upozornil, že je nutné přijmout legislativu, která by v ČR ukotvila rozpočtovou disciplínu. Tzv. finanční ústava přitom již přes rok leží v Poslanecké sněmovně.

Zároveň by se vláda podle MMF měla soustředit na zvyšování výkonu ekonomiky a k tomu by měly pomoci strukturální reformy. "Je třeba se soustředit na pracovní trh, inovace a zlepšení podnikatelského prostředí," uvedl šéf mise MMF v ČR Costas Christou. Na pracovním trhu je totiž podle něj málo kvalifikovaných lidí, a proto je důležité zlepšit vzdělání. Rovněž je podle něj potřeba například snížit administrativní zátěž podnikatelů.

Finanční sektor ČR je pak podle MMF stabilní a odolný proti otřesům. Zároveň jako pozitivní vidí Christou robustní růst úvěrů. "Je třeba ovšem pečlivě sledovat vývoj trhu s hypotékami. ČNB již vydala doporučení na zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. My doporučujeme sledovat tuto situaci, a pokud to bude nutné, tak i ty podmínky ještě zpřísnit," uvedl.

Inflace by měla podle MMF dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle v polovině příštího roku. "Náš scénář se shoduje s ČNB. Jak bude klesat nezaměstnanost, budou růst mzdy a díky útratám poroste i inflace," uvedl Christou.

Česká národní banka v letošním roce odhaduje růst HDP na 2,3 procenta a příští rok na 3,4 procenta. Evropská komise očekává, že český HDP vzroste letos o 2,1 procenta a příští rok o 2,6 procenta. České ministerstvo financí letos počítá s růstem HDP o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta.

Tisková konference dnes ukončila pravidelnou každoroční misi Mezinárodního měnového fondu. Zástupci fondu se během ní zabývali vývojem ekonomiky, veřejných financí i vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami. Mise se koná každý rok na základě stanov MMF a uskutečňuje se v každém z členských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…