Česká republika posílá vojáky do Slovinska

11.11.2015 17:45

Do Slovinska ve čtvrtek odjede téměř 30 českých vojáků pomáhat s migrací. Jejich vyslání na začátku listopadu schválila vláda. Do země po železnici vyrazí vojenští zdravotníci a ženisté společně s technikou, informoval dnes ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Ve Slovinsku budou do poloviny prosince.

Česká republika posílá vojáky do Slovinska
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Vláda schválila na pomoc Slovinsku se zvládáním migrační krize mandát pro 50 českých vojáků. Vysláno jich ale nakonec bude 27, a to na základě upřesnění požadavků Slovinska, řekl Šulc.

Do slovinského Mariboru vojáci vyjedou ve čtvrtek z Hradce Králové vlakem. V zemi budou oficiálně, stejně jako jejich kolegové v Maďarsku, působit na cvičení. "Tohoto cvičení se zúčastní příslušníci 15. ženijního pluku a odborný zdravotnický personál Agentury vojenského zdravotnictví," uvedl Šulc.

Vojáci budou mít k dispozici polní převazovnu POP 2 na podvozku nákladního automobilu Tatra 815, sanitní automobil LRD 130, ženijní stroj JCB, tři nákladní automobily Tatra 810, dva nákladní automobily Tatra pro přepravu kontejnerů nebo automobilní dílnu. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už dříve uvedl, že náklady na vyslání jednotky budou kolem čtyř milionů korun.

V pondělí už do Slovinska zamířilo 20 českých policistů, kteří budou mít za úkol střežit hranice schengenského prostoru. Sloužit budou pět týdnů v okolí měst Dobova a Obrežje. Česko už dříve poslalo na podobnou misi 50 policistů a 20 vojáků, kteří pomáhají střežit hranice v Maďarsku. Vojáci do země dorazili před téměř měsícem s nákladními automobily, ženijním strojem a polními kuchyněmi. Na místě by měli být také asi do poloviny prosince.

Slovinsko v posledních dvou týdnech čelí silnému náporu uprchlíků na svých hranicích. Přesunul se na ně proud běženců poté, co svoje hranice se Srbskem a Chorvatskem uzavřelo Maďarsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…