Česká televize? To je jedna z posledních bašt TOP 09. Zeman usedl před studenty a opět bylo veselo

27.01.2016 17:24

Veřejnoprávní televizi má v hrsti Kalousek. Alespoň to vyplývá z vyjádření hlavy státu ve Valticích: „Ano, vystupoval jsem několikrát vůči České televizi kriticky z toho důvodu, že se domnívám, že je ovládána zájmovou skupinou, která se více či méně soustřeďuje kolem politické strany zvané TOP 09. Dokonce bych řekl, že je to jedna z posledních bašt této strany,“ uvedl prezident Miloš Zeman při debatě se studenty na Střední vinařské škole ve Valticích, kterou navštívil při příležitosti své cesty po Jihomoravském kraji.

Česká televize? To je jedna z posledních bašt TOP 09. Zeman usedl před studenty a opět bylo veselo
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Vadí vám slova Miloše Zemana o Sobotkovi a kalašnikovu?

3%
94%
hlasovalo: 33371 lidí

Hned v první otázce se student zajímal o názor hlavy státu na veřejnoprávní televizi: „Pane prezidente, vy sám jste se již několikrát vyjádřil negativně směrem k České televizi. Uměl byste nám vysvětlit, proč televize, za kterou lidé platí nemalé koncesionářské poplatky, předkládá informace lidem stejně manipulativně a neobjektivně jako jiná masmédia? A lze tomu nějak zabránit?“ zazněla otázka.

A prezident reagoval: „Ano, vystupoval jsem několikrát vůči České televizi kriticky z toho důvodu, že se domnívám, že je ovládána zájmovou skupinou, která se více či méně soustřeďuje kolem politické strany zvané TOP 09. Dokonce bych řekl, že je to jedna z posledních bašt této strany. To sepětí se vytvořilo samozřejmě historicky a dlouhodobě,“ uvedl Zeman. „Například tam rotuje asi pět nebo šest komentátorů, které vidíte zejména na ČT24. Ti komentátoři mají vyhraněné názory. Není mezi nimi prakticky žádný odborník, protože jsou schopní vyjadřovat se na jakákoli témata, zatímco odborník je vždy specializován na několik málo témat.“

Prezident na adresu ČT: „Přeji ti, abys nebyla pod vlivem žádné politické strany“

Pak uvedl také příklady: „Jednostrannost se projevuje, abych uvedl jenom dva příklady pro stručnost, v tom, když byla rusko-ukrajinská krize nebo de facto občanská válka na Ukrajině, tak jsme slyšeli o tom, jak demokraté na Ukrajině svrhli zkorumpovanou vládu, což je jen polovina pravdy, protože jedna zkorumpovaná vláda byla nahrazena druhou zkorumpovanou vládou.“ Zmínil, že mezi sebou bojují gangy a Transparency International z tohoto bezpečnostního hlediska staví Ukrajinu na jedno z posledních míst. Prezident upozornil na to, že také ČT zapomněla na banderovce.

Jako druhý příklad uvedl inkluzi ve školství. Zmínil, že ČT zveřejňovala kritiku na jeho názory. „Uplynul jeden jediný rok a já jsem zjistil, že všechna krajská zastupitelstva jsou proti inkluzi. Statutární města požádala, aby inkluze byla odložena, ale Česká televize a jiná média dala prostor pouze těm, kdo se inkluze zastávali, zatímco ti, kdo měli opačný názor, se do médií téměř vůbec nedostali.“ Pak zkritizoval kvalitu některých pořadů a televizi v závěru popřál: „Přeji ti, abys nebyla pod vlivem žádné politické strany.“

Zeman: Hrozí vážné nebezpečí, že dříve nebo později se z české země stane tranzitní země

Další otázka se týkala migrační krize a toho, zda je v plánu střežení hranice s Rakouskem a Německem. Prezident zmínil, že se sám půjde podívat na státní hranici v Jihomoravském kraji. Ujistil, že existují plány na ochranu hranic. „Dostávám každý týden informaci o počtu zadržených migrantů a je to tak 5 až 10 lidí týdně, protože zatím proudí přes Rakousko,“ uvedl s tím, že rakouská vláda chystá nová opatření. „Hrozí velmi vážné nebezpečí, že dříve nebo později se z české země stane tranzitní země,“ konstatoval prezident s tím, že velmi důležitý je případný okamžik nasazení armády.

Zeman: Zjistěte si, kdo porušuje ústavu, jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho

„Proč se v Evropě politici zpronevěřili svým občanům? Kdo na tom má zájem?“ Taková byla další otázka na debatě s prezidentem. Zeman uvedl, že vidí rozpor mezi tím, co slibují politické strany před volbami, a jejich reálným chováním po volbách. „Můj názor je, že pokud média budou objektivní a budou pravdivě informovat, v tom případě občané potrestají takovou stranu tím, že ji příště nebudou volit, a to ne jenom na parlamentní, ale i na regionální a koneckonců na komunální úrovni. To je demokratický způsob. Teď se mimochodem strhla hysterická kampaň, když jsem v Tišnově poznamenal, že jsou i nedemokratické způsoby, jako například kalašnikov.“

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve funkci zastřeleno. V této souvislosti zmínil amerického prezidenta Johna Kennedyho, indickou premiérku Indiru Gándhíovou nebo prvorepublikového československého politika Aloise Rašína. Hovořil i o ubodání švédského politika Olofa Palmeho. „Politika je i z tohoto hlediska riziková profese, ale jsme demokratický stát a demokratická společnost, takže jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější. Zjistěte si, kdo porušuje ústavu, kdo porušuje běžné zákony, kdo jedná proti zájmům své vlastní země, a nevolte ho,“ doporučil Zeman.

Zeman k protikuřáckému zákonu: Kdybych byl nekuřák, tak bych ho vetoval

Řeč byla o zákazu automatů na kávu ve škole. Prezident zmínil špatné stravovací návyky dětí a hovořilo se také o protikuřáckém zákonu. „Kdybych byl nekuřák, tak bych ho vetoval. Protože mohu být obviněn z konfliktu zájmů, že nadřazuji osobní zájmy nad zájmy rozhodnutí parlamentu, tak to vetovat nebudu. Pouze na svých veřejných vystoupeních, například v televizi Prima, říkám, že antikuřácký zákon je nesmysl, a to z toho důvodu, že v podstatě každá restaurace má minimálně dvě místnosti – jednu kuřáckou, jednu nekuřáckou,“ vysvětlil prezident. Zmínil pak to, že každý má přece svobodnou vůli se rozhodnout, navíc dřív investovali majitelé právě do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor. „Mně to připadá, že se soustřeďujeme na detaily, abychom vykázali nějakou bohulibou činnost, protože nejsme schopni dlouhodobého koncepčního myšlení,“ podotkl prezident. 

Autoři: Radim Panenka, Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…