Česká televize je respektovaná instituce, pochvaluje si v poločase svého mandátu ředitel Dvořák

23.08.2014 9:57

Ředitel České televize Petr Dvořák po třech letech svého působení ve funkci považuje ČT za sebevědomou instituci. V rozhovoru pro MF Dnes přiznal, že když do křesla šéfa televize nastupoval, tak si myslel, že ta úloha je jednodušší. Napětí, které vzniklo loni na podzim ve zpravodajství, je už prý pryč a sám říká, že se díky tomu vyčistil vzduch.

Česká televize je respektovaná instituce, pochvaluje si v poločase svého mandátu ředitel Dvořák
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Dvořák

Před třemi lety se stal ředitelem České televize Petr Dvořák. V rozhovoru pro MF Dnes zhodnotil její současný stav a kondici. „Je ve velmi stabilizované kondici. Je to respektovaná instituce. To, co jsem chtěl do České televize přinést, odvahu dělat nové věci, být kreativní, se podařilo,“ říká Dvořák s tím, že spousta věcí se dá ještě posouvat dál. „Ale sebevědomost, kterou jsem chtěl, aby televize vyzařovala, už z toho cítit je,“ bilancuje v polovině svého funkčního období její ředitel.

„Už když s našimi lidmi mluvíte, tak to poznáte. Když přicházejí různí tvůrci prezentovat své nové projekty, už v nich není jen snaha o průměrnost, snaha hlavně neudělat chybu. Ti lidé přicházejí s odvážnými novými věcmi, u kterých vědí, že si mohou natlouct. Zároveň ale vědí, že jedna chyba se odpouští. Právě proto, že chceme zkoušet nové věci,“ popisuje Dvořák a působí prý uvolněně.

Ředitel České televize prozradil i to, jak se cítí on sám. Pro MF Dnes přiznal, že si myslel, že ta úloha je jednodušší. Nyní je podle svých slov poučenější a zdůraznil také velkou šíři úkolů, které musí veřejnoprávní televize plnit. Nicméně si nemyslí, že by byl při svém příchodu do ČT naivní.

„To ne, ale myslel jsem si, že je ta úloha jednodušší. Měl jsem za to, že těch osm let, které jsem strávil v komerční televizi, je dostatečný základ, abych chápal, jak tato instituce funguje. Tu šíři úkolů, které musí ČT plnit, jsem si neuměl představit. Na druhou stranu to mě na mojí práci baví a určitě bude bavit i ty příští tři roky,“ míní Dvořák.

Stížnost byla v některých místech trochu účelová

V rozhovoru pro MF Dnes se Dvořák nevyhnul ani napětí ve zpravodajství, které nakonec vyústilo v odchod moderátorů Událostí, komentářů Daniely Drtinové a Martina Veselovského. Loni na podzim totiž 24 redaktorů sepsalo stížnost na zásahy do vysílání. Dvořák prý už necítí žádnou pachuť, která by z té doby přetrvávala. „Myslím, že ne. Naopak, vzduch se tady výrazně vyčistil. I díky tomu, čím jsme si tu prošli,“ vzpomíná ředitel ČT a netají se tím, co díky těmto událostem v redakci zpravodajství změnili.

„V rámci zpravodajství jsme si nastavili jasné kompetence a odpovědnosti jednotlivých lidí, upravili jsme organizační strukturu, ustanovili editoriální panel. Prošli jsme si nepříjemným obdobím, ale všechno špatné je vždy pro něco dobré,“ míní Dvořák.

Zároveň v MF Dnes odmítl, že by na stížnosti redaktorů bylo něco pravdy. Ti si například stěžovali, že údajně nesměli vysílat některé zprávy, a naopak zase museli vysílat ty zprávy, které vyznívaly kladně vůči Miloši Zemanovi. „Celá ta stížnost byla v některých místech trochu účelová, protože stěžovat si na cenzuru osmnáct měsíců potom, co proběhla, mi připadá příliš. Na druhou stranu, už jen to, že podezření z cenzury mohlo vzniknout, bylo špatně, proto jsem rád, že jsme udělali zmíněné změny,“ uzavírá kauzu Dvořák.

A jak vnímá odchod klíčových moderátorů z ČT? „Obecně mě mrzí, když z České televize odcházejí lidi, kteří jsou profesně na špičce. Na druhou stranu vím, že ČT funguje jako líheň, že se s lidmi snažíme pracovat v rámci jejich kariérních cest a že se je snažíme postupně vychovávat a cvičit,“ říká Dvořák s tím, že někteří prostě pak zkusí svoji cestu. „Pokud náš člověk odchází s těžkým srdcem, protože opouští dobře fungující prostředí, pak je to správně,“ míní Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…