Česká zbrojařská firma by mohla opravovat afghánské tanky

14.12.2014 21:34

Česká zbrojařská firma Excalibur Group by mohla opravovat afghánské tanky. O zakázce v Afghánistánu o víkendu jednal obchodní ředitel firmy Jiří Sauer. V případě úspěchu jednání by se smlouva mohla týkat desítek tanků, řekl Sauer. Do Afghánistánu jako podnikatelský doprovod ministra obrany Martina Stropnického (ANO) přiletěl i ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík.

Česká zbrojařská firma by mohla opravovat afghánské tanky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Podle Sauera Excalibur jedná o dodávce náhradních dílů a servisu tanků T-55, ale také o výcviku technického personálu afghánské armády. „Jsme schopni dodat i vyrobit jakékoli náhradní díly na tento tank,“ poznamenal Sauer.

Jaký by mohl být rozsah zakázky, bude podle něj záležet na finančních možnostech afghánské armády. O podrobnostech bude firma v příštích měsících jednat, podpis smlouvy bude aktuální podle Sauera v ideálním případě asi za půl roku. Technici budou do té doby zjišťovat, jaký je technický stav tanků a kolik jich bude možné opravit.

Do Afghánistánu s delegací ministra

Do budoucna by Excalibur rád také jednal o modernizaci BVP (obrněné vozidlo pěchoty). I v tomto případě ale bude záležet na finančních možnostech Afghánců.

Sauer vyzdvihl, že mohl do Afghánistánu přiletět s delegací ministra, neboť návštěva na vysoké úrovni podle něj českým společnostem otevírá dveře, Afghánci je poté vnímají jako hodnověrné firmy. Přístup ministerstva ocenil i Kovařík. Takzvaná ekonomická diplomacie se podle něj v posledních době výrazně zlepšila a stát export českých firem podporuje.

Česká zbrojovka do země dodala v posledních asi deseti letech přibližně 35.000 palných zbraní. Nyní se její zástupci pokoušejí u afghánských ozbrojených sil uspět také s dodávkou třeba samopalů Škorpion nebo útočných pušek Bren. Kovařík proto v sobotu v Kábulu jednal s politiky i s případnými partnery, řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…