Češka žijící v Rakousku pomáhá imigrantům. Je smutné, jaké hlasy se z Česka dostávají do světa, říká

07.09.2015 9:50

Zcela odlišný přístup k současné vlně uprchlíků než Češi mají prý Rakušané. Tvrdí to Markéta F. (35), která s rodiči před 32 lety emigrovala z komunistického Československa. Nyní u našich jižních sousedů pomáhá uprchlíkům. Její svědectví přináší server Novinky.cz.

Češka žijící v Rakousku pomáhá imigrantům. Je smutné, jaké hlasy se z Česka dostávají do světa, říká
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

„Mám pořád v hlavě to, před čím jsme my utíkali a jaké to bylo. Ale to není důvod, proč pomáhám. Pomáhá i nespočetné množství mých známých a vůbec Rakušanů, kterým se nic podobného nestalo. My jsme tady zvyklí, že se musí pomáhat, když to někdo potřebuje. Všichni tu šílí. Je to velmi emocionální jak v reálu, tak na sociálních sítích. Je tu nepřeberné množství skupin, které organizují pomoc. Jedna dívka napsala na internet výzvu, ať se lidé sejdou na podporu práv uprchlíků, a na vídeňskou Mariahilferstrasse přišlo 1. září dvacet tisíc lidí,“ popsala Markéta F. atmosféru panující v Rakousku.

Celý text je ZDE

„Nosíme oblečení, potřeby pro miminka, jídlo, vodu na nádraží, k trajektům, do obchodů, které si vyvěsily tabule, že pomoc do skladů převezou. I mé kamarádky skladují věci od ostatních doma a pak to tam vozí. Akorát už oznamovali, že toho mají moc. Sklady jsou plné. Mají i dost dobrovolníků. My v Rakousku čekáme, až nám konečně pošlou ty uprchlíky z Maďarska, ať se jim po jejich strádání může pomoci,“ cituje server slova Markéty. Ta v roce 1982 dostala v Rakousku i s rodiči politický azyl.

Markéta připouští, že jsou v Rakousku i takoví, kteří hlásí, že český prezident má pravdu a že je pochopitelné, jak si nyní počínají Maďaři. Podle ní jde ale jen o menšinu Rakušanů. „Většina se aktivně zasazuje o pomoc uprchlíkům. Miluju českou kulturu, ale jsem zaražená z toho, co se v Česku děje. Je to vážně smutné, co za hlasy se z té země dostává do světa. Myslím, že to souvisí i s tím, že někteří Češi prostě závidí. Mají strach, že by přišli o peníze nebo práci,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…