České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, uvedla ministryně Černochová

19.04.2022 18:28

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo dnes Ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BTR a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy. V tiskové zprávě to ČTK sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Počty opravovaných kusů techniky ministerstvo neuvedlo. České společnosti budou mít za úkol rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky.

České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, uvedla ministryně Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit či která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Je to podle ní další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruska. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení Ministerstva obrany pomáhá úřad servis dojednat prostřednictvím Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). První kontrakt dostane Czechoslovak Group (CSG) na opravy tanků T-64. „V budoucnu se můžou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typových rodin BRD a BRDM a můžou se do nich zapojit i další společnosti,“ uvedla Zechmeisterová.

Obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG Richard Kuběna ocenil úsilí Ministerstva obrany. Administrativa a koordinace spojená s projektem je podle něj velmi náročná.

Zechmeisterová uvedla, že drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. „Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…