Česko by mohlo poskytnout až 180 milionů na obnovu Iráku

27.11.2017 18:30

Česká republika by mohla v příštích letech poskytnout 180 milionů korun na pomoc při stabilizaci a obnově Iráku. Plyne to z dokumentu, který je na programu středečního jednání vlády a ČTK ho má k dispozici.

Česko by mohlo poskytnout až 180 milionů na obnovu Iráku
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Společný návrh ministerstev zahraničí, obrany a vnitra počítá s humanitárními a rozvojovými projekty nebo s aktivitami zaměřenými na posílení bezpečnosti. Podporu pro Irák považují resorty za přínosnou vzhledem k tomu, že stabilita země je klíčová pro posílení bezpečnosti celého blízkovýchodního regionu. Česko poskytuje Iráku pomoc dlouhodobě. Dokument připravený k projednání ve vládě vytyčuje cíle a finanční rámec pro období mezi roky 2018 až 2021.

„Program podpoří iráckou, a tedy i regionální stabilitu, posílí také integritu Iráku, fungování státních institucí a organizací občanské společnosti,“ píše se v materiálu. Resorty očekávají, že pokud se podaří zmírnit dopady války s Islámským státem (IS) na civilní obyvatelstvo, omezí se tím migrace do Evropy a zlepší se podmínky pro vnitřně vysídlené a vracející se uprchlíky.

Z materiálu plyne, že v roce 2018 budou ministerstva pokračovat v projektech, na které již peníze vyčlenila. „Jednotlivé resorty, které jsou v Iráku aktivní, budou pokračovat v dosavadních činnostech z již alokovaných vlastních zdrojů,“ uvádí se v dokumentu. Pro rok 2018 program nové peníze nepřiděluje, stanovuje ale cíl hledat prostor pro další působení Česka. Pro následující roky pak vláda postupně poskytne 50, 65 a 65 milionů korun, tedy celkem 180 milionů.

Aktuální pomoc Česka Iráku vychází z vládního programu na roky 2015–2017

V orientačním výčtu se uvádí, že největší část peněz – 59 milionů korun – se vyčerpá na logistiku, která zahrnuje náklady na dopravu humanitární pomoci nebo na posílení bezpečnostních opatření. Až 57 milionů korun je určeno na posilování obrany a vnitřní bezpečnosti Iráku. Po 20 milionech bude rozděleno na humanitární pomoc a rekonstrukci.

Aktuální pomoc Česka Iráku vychází z vládního programu na roky 2015–2017. Ministerstvo zahraničí v tomto období poskytlo 150 milionů korun na pomoc obětem konfliktu s Islámským státem. Peníze se využily na zajištění přístřeší, přístupu k pitné vodě i psychosociální pomoc nebo vzdělávání.

Ministerstvo vnitra poskytlo ve zmíněném období 75 milionů na rozvoj infrastruktury v uprchlických táborech a obnovu území osvobozených od IS. Vnitro také vynaložilo 19,5 milionu korun na odborné stáže a lékařské mise v rámci programu MEDEVAC, jehož cílem je lékařská pomoc obětem konfliktů. Dalších 14 milionů šlo na humanitární pomoc okolí města Mosul, které bylo jednou z bašt islamistů a stalo se dějištěm těžkých bojů.

Resorty vnitra a obrany společně organizují výcvik a školení iráckých ozbrojených sil, například výcvik pilotů a techniků pro letouny L-159.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…