Česko čeká druhý den letošních krajských a senátních voleb

13.10.2012 6:01

Česko dnes čeká druhý den letošních krajských voleb, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb do Senátu. Využít jej může většina českých voličů, kteří v pátek nenašli cestu do volebních místností. Jejich hlasy ovlivní sestavení vlády v regionech na příští čtyři roky.

Česko čeká druhý den letošních krajských a senátních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Hlasny rovněž rozhodnou o tom, zda sociální demokraté budou mít šanci obhájit hejtmanská křesla a obnoví si většinu v horní komoře parlamentu.

Volební místnosti dnes budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak se uzavřou a volební komisaři začnou hlasy sčítat. Výsledky hlasování budou následně Českým statistickým úřadem zveřejňovány na serveru www.volby.cz. Na sčítání hlasů si budou muset počkat v devíti obcích, kde si od 07:00 budou volit místní zastupitele. Volební místnosti se v nich uzavřou až ve 22:00, pokud nepřijdou hlasovat dřív všichni místní voliči. Teprve poté budou moci volební komisaři začít sčítat i hlasy pro krajské zastupitele.

V krajských volbách se pokouší voličskou přízeň získat přes 11.300 kandidátů, které do souboje o 675 křesel vyslalo 68 stran a hnutí. Vítězství ve všech krajích obhajuje ČSSD. V senátních volbách, kde o 27 křesel usiluje 233 kandidátů, chce ODS alespoň uhájit 14 obvodech, ČSSD v sedmi, KDU-ČSL ve třech a komunisté v jednom. O znovuzvolení ve zbývajících sedmi obvodech se pokoušejí kandidáti menších stran a hnutí.

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…