Česko, hromada mrtvol, slyšíme. Ale Covid máchl kosou i jinde. Posaďte se

03.02.2021 13:55

V Česku zemřelo o 17 tisíc lidí více než minulý rok, říká statistický úřad. Dva vědci z Izraele a Německa však sestavili databázi, do které sbírají data z celého světa. Česko nevychází dobře, ale zdaleka ne nejhůř. A to ani v Evropě.

Česko, hromada mrtvol, slyšíme. Ale Covid máchl kosou i jinde. Posaďte se
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Celkový počet mrtvých v Itálii činil v říjnu 38 122 lidí a celkový počet infikovaných dosáhl hranice 616 595.

Včera se v novinách objevila zpráva Českého statistického úřadu, dle které zemřelo v Česku navíc 17 000 lidí oproti roku 2019, úmrtnost vzrostla o 15 %. Na sociálních médiích pak nechyběly posměšné komentáře „best in covid“ a osočení tu na vládu, tu na lidi, kteří nedodržují opatření, či volají po otevření hospod nebo jiných podniků.

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Ovšem statistika a doprovodná studie vědců Ariela Karlinskyho (Izrael) a Dmitry Kobaka (Německo) je k Česku přívětivější. Dodejme, že se zatím nejedná o publikovanou studii po oponentuře. Karlinsky a Kobak vycházejí z toho, že data o úmrtí na covid či s covidem jsou těžko porovnávatelná, protože státy jinak testují a jinak klasifikují úmrtí. Proto se rozhodli porovnávat nadbytečná úmrtí jako celek. Ovšem narazili na problém, že žádná centrální databáze mortality neexistuje. A proto si udělali svou vlastní.

Sesbírali data ze 77 zemí, které zveřejňují týdenní, měsíční nebo čtvrtletní data o počtu zemřelých. Jak dodávají, nejsou sami, kdo tato data shromažďují, zajímá se o ně i EuroStat, ten ale sbírá data jen z 36 zemí. Svou statistiku prý aktualizují téměř denně a je volně dostupná ZDE.

U zemí, kde data neposkytuje EuroStat, použili data ze statistických úřadů či ministerstev zdravotnictví. A nerozdělovali data podle věku nebo pohlaví. Dodávají, že se data ještě mohou měnit, protože čím jsou mladší, tím méně kompletní bývají. Na základě těchto dat sestavili model, který se dle jejich tvrzení dokáže popasovat jak s výkyvy v rámci ročních období, tak s trendy v úmrtnosti. Korekce provedli u Ázerbájdžánu a Arménie, kde byl počet smrtí ovlivněn válkou o Náhorní Karabach a u Belgie, kde došlo v srpnu 2020 k úmrtím kvůli vlně veder.

Data pak zanesli do grafů s čísly, přičemž červené číslo je absolutní hodnota nadbytečných úmrtí, černé pak počet nadbytečných úmrtí na 100 tisíc obyvatel, šedé číslo je procento oproti základu a modře je značeno, jak moc státy podhodnocují smrt kvůli covidu-19. N.s. u některých států znamená, že data jsou nedostatečná.

Jak je možné vidět, Česko podle dat vědců není „best in covid“, i když jeho čísla (14 000 nadbytečných mrtvých, 12 % nárůst oproti základu) nejsou z nejlepších. Tuto pochybnou čest má středoamerický Ekvádor, ve kterém dle dat zemřelo „navíc“ 40 tisíc lidí, o 52 % více oproti základu z historických dat. A dokonce není nejhorší ani v Evropě. Před Českem je v počtu nadbytečných úmrtí Belgie, kde zemřelo 18 000 lidí, v přepočtu 16 %. Belgie má přibližně o milion více obyvatel než Česko, kterému vychází zaokrouhlená suma 14 000 nadbytečných úmrtí, což je 12 % nárůst oproti základu.

Podobně špatně jako Belgie je na tom Bulharsko, kde také dle dat vědců zahynulo 18 tisíc lidí navíc a Litva, kde zahynulo sice „jen“ 6 400 lidí, ovšem jedná se o nárůst 17 %. V sousedním Polsku pak zemřelo dle Karlinskyho a Kobaka 67 000 lidí navíc oproti minulým letům, což je celkem 16 % nárůst a procentuálně hůře je na tom i Slovinsko, Španělsko, Velká Británie či Spojené státy. Ovšem premiantem Česko skutečně není, za toho by se dalo označit například Estonsko, Německo nebo Irsko.

Jak autoři konstatují, v některých zemích (Austrálie a Nový Zéland) dokonce došlo k poklesu úmrtí oproti základu. Obecně vir řádil v latinské Americe. Peru, Bolívie, Ekvádor a Mexiko patří k zemím, kde zemřelo navíc nejvíce lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Statistiky nadbytečných úmrtí Evropských zemí a USA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…