Česko má mesiášské představy o své výlučnosti, zlobí se Pehe na NE smlouvě EU

22.02.2012 13:12

Jiří Pehe se opřel do premiéra Petra Nečase, který kritizoval signatáře výzvy „Nevylučujme se z Evropy“, kteří nesouhlasí s jeho odmítnutím evropské smlouvy. Podle Nečase smlouvu ani nečetli a Pehe si myslí, že to nevadí.

Česko má mesiášské představy o své výlučnosti, zlobí se Pehe na NE smlouvě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Když už Nečas uchopil vztah ke smlouvě tímto způsobem, nezbývá, než se domnívat, že buď ji nečetl ani on, protože proč by jinak nepodepsal dokument, který podepsalo dalších 25 premiérů a hlav států Evropské unie, anebo že ji četl jenom on a britský premiér

Smska od Klause

Pehe ironicky dodává, že Nečas pravděpodobně četl pečlivěji než obsah smlouvy sms od prezidenta Václava Klause, který ho k nepodepsání nabádal. Pehe si navíc myslí, že i kdyby proti nepodpisu protestovali signatáři bez přečtení smlouvy, mají na názor právo.

„Výzva navíc připomíná, že jelikož Nečasovo odmítnutí není skutečně založeno na věcných argumentech, vystupuje o to silněji do popředí negativní symbolika jeho gesta jako gesta „protievropského“,“ myslí si Pehe. Diví se tomu, že vláda nechce podepsat něco, o co sama usiluje – fiskální zodpovědnost.

„To, co z českých postojů vůči EU totiž vystupuje jako nejotřesnější dědictví naší komplikované minulosti, je naprostý nedostatek solidarity a sounáležitosti, pepřený mesiášskými představami o vlastní výlučnosti,“ zlobí se Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…