Česko ohlídá ještě druhý PES. Budou se počítat dva indexy

07.12.2020 16:54

Jeden pes nestačí, Česko budou hlídat hned dva. Je nutné však používat velká písmena – PES – protože jde o protiepidemický systém. A proč to dvojí hlídání? Jde totiž o to, že se v Česku začaly ve větší míře využívat antigenní testy. Píšou o tom Novinky.cz.

Česko ohlídá ještě druhý PES. Budou se počítat dva indexy
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Na index rizika PES dosud nemělo téměř vliv testování pomocí antigenních testů. Stát totiž oficiálně upřednostňuje PCR testy. I z toho důvodu, že v sociálních zařízeních došlo k masivnímu nástupu antigenních testů a plánuje se i plošné předvánoční testování, dojde ke změně. Stát začne zveřejňovat i výsledky antigenních testů, a upraví tak metodiku PES. 

Zároveň se začnou vypočítávat dva indexy – jeden bez antigenních testů, druhý s nimi. „Index PES je založen na PCR testech. Antigenní testy doposud nebyly vydány na roveň PCR testů, takže jsme byli v trochu jiné diagnostické entitě. Započítávají se pouze konfirmované antigenní testy,“ vysvětlil Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Nyní se čeká na to, až Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí vydá plán postupu právě pro antigenní testy. 

To, že se budou zveřejňovat i výsledky antigenních testů, vnímá Dušek jako důležité i proto, aby byl u lidí zvýšen zájem o toto testování. „Nemůžeme antigenní testy někde schovávat za oponou a nemluvit o nich,“ dodal.

V současné době vyskočil index rizik v rámci PES na hodnotu 64, což je na úroveň čtvrtého stupně. Pokud by se index udržel tři dny, mělo by podle pravidel dojít k opětovnému zpřísnění a uzavření obchodů, služeb a restaurací. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…