Česko podle Prouzy bude krátkodobě pouze ručit za půjčku Řecku

13.07.2015 12:23

Česká republika nebude muset platit v souvislosti s pomocí Řecku žádné přímé platby. Pouze by měla ručit za krátkodobou půjčku stejně jako dříve v případě Portugalska nebo Irska. V České televizi to dnes uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Česko podle Prouzy bude krátkodobě pouze ručit za půjčku Řecku
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes potvrdil, že krátkodobě by se záruky za pomoc Řecku mohly týkat všech zemí Evropské unie, tedy i České republiky. Podle analytiků oslovených ČTK je pro trhy o klíčovou informaci, že se Řecko díky dnešní dohodě zemí eurozóny může vyhnout krachu a odchodu z eurozóny.

Řecko bude potřebovat peníze ještě před finální dohodou o novém programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Pomoci by v této věci mohla, kromě dalších variant, také krátkodobá půjčka ze staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ale ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše případné půjčky.

Jde jen o záruku

„Nejde o přímou platbu, jde jen o záruku. Byla by to rezerva ve státním rozpočtu, stejně jako v případě Irska a Portugalska, je na to prostor ve státním rozpočtu,“ uvedl Prouza. Pouze v případě, že by Řekové půjčku nesplatili, tak by podle Prouzy peníze vláda použila na úhradu půjčky.

O případné „překlenovací“ půjčce budou v úterý rozhodovat kvalifikovanou většinou ministři financí celé EU. Ministr financí Andrej Babiš se ale jednání nezúčastní. Delegaci podle MF povede náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Lídři států platících eurem dnes v principu souhlasili se začátkem jednání o novém programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) pro Řecko.

Rizika částečně přetrvávají

„Vzhledem k velké nedůvěře je nový program pomoci podmíněn rychlým schválením dojednaných reforem v řeckém parlamentu a zbývají dořešit i další věci. Rizika tedy částečně přetrvávají. Pro začátek je ale pro trhy zásadní informací, že se Řecko s velkou pravděpodobností vyhne krachu a odchodu z eurozóny,“ uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Dohoda je podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera důležitý krok. „Pravděpodobnost Grexitu se v tuto chvíli podstatně snížila, ale celá řecká sága ještě zdaleka nekončí vzhledem k tomu, jaké množství reforem musí řecký parlament do středy schválit,“ uvedl.

Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy lze dnešní dohodu označit za úplnou kapitulaci řeckého premiéra Alexise Tsiprase. „Dohoda je z řecké perspektivy objektivně horší než ta, která byla na stole koncem června, před referendem. Horšími podmínkami dohody Tsipras zjevně platí za ztrátu důvěry, kterou utrpěl poté, co vyhlásil referendum,“ uvedl. Zároveň nevyloučil v souvislosti s dohodou otřesy na řecké vnitropolitické scéně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…