Česko pohoršil rozsudek nad bývalým ukrajinským ministrem vnitra

28.02.2012 17:03

Česká republika přijala s obavami a pohoršením rozhodnutí ukrajinského soudu, který odsoudil bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka ke čtyř letům vězení za zpronevěru a překročení úředních pravomocí. Ministerstvo zahraničí v úterý sdělilo ČTK, že stejně jako v případě bývalé premiérky Julije Tymošenkové byl proces Lucenka velmi vzdálen evropským standardům a principům dodržování lidských práv.

Česko pohoršil rozsudek nad bývalým ukrajinským ministrem vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Česká diplomacie považuje soudní proces a čtyřletý nepodmíněný trest pro Lucenka za další důkaz selektivní a politicky motivované spravedlnosti na Ukrajině a za formu pokračující politické msty proti bývalým vládním představitelům.

Politici na Ukrajině by neměli být vystaveni trestnímu stíhání s politickým motivem

Podle ministerstva zahraničí by žádná politická síla na Ukrajině neměla být vystavena politicky motivovanému trestnímu pronásledování, "zvláště pokud se zakládá na zastaralém trestním zákoníku". Strany by také měly mít možnost se účastnit voleb.

Lucenkovi, který patřil k nejbližším spolupracovníkům nyní vězněné Tymošenkové, má být podle rozhodnutí soudu zabaven veškerý majetek, musí uhradit ministerstvu vnitra způsobenou škodu a nesmí tři roky vykonávat veřejnou funkci.

Lucenko podle rozsudku zneužil funkci ministra vnitra, když svému osobnímu řidiči nezákonně přidělil byt a přiznal mu plat operativního pracovníka ministerstva. Způsobil tím podle soudu škodu ve výši 643.000 hřiven (1,5 milionu korun), kterou musí nahradit. Podmínečný trest dostal také Lucenkův řidič.

Praha bude politické procesy na Ukrajině dále sledovat

Praha hodlá případy Lucenka, Tymošenkové i jiných sledovat. Současně diplomacie připomněla, že podporuje evropské integrační snahy Ukrajiny. "Zároveň však zdůrazňuje, že podmínkou pro dosažení tohoto cíle je vystupování Ukrajiny jako demokratické země respektující vládu práva," doplnila. Lucenkův bývalý vládní kolega Bohdan Danylyšyn se před postihem ukrajinských soudů uchýlil do Česka, kde získal ochranu. Letos v lednu azylu v Česku využil i manžel Tymošenkové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…