Česko rájem zločinu? Přesně to hrozí, varují policisté. Kvůli škrtům

19.03.2012 7:58

Podle deníku Právo může dojít ke zrušení až čtvrtiny všech policejních služeben v zemi. Bez práce by se mohlo ocitnout až deset tisíc policistů. Přesně to se podle interní analýzy stane, pokud bude Policie ČR přinucena k dalšímu kolu škrtů. Policejní prezident Petr Lessy o tom informoval ministra vnitra Jana Kubiceho. Stane se pak Česko rájem zločinců?

Česko rájem zločinu? Přesně to hrozí, varují policisté. Kvůli škrtům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Policejní prezident Petr Lessy předal svému nadřízenému – ministrovi vnitra Janu Kubicemu – analýzu, ze které vyplývá, co se stane, pokud budou strážci zákona nuceni přistoupit k dalším škrtům, což požaduje ministr financí Kalousek (TOP 09). Policejní prezident ministra varuje, že policistů bude příliš málo na efektivní vyšetřování zločinů. Zprávu o interním dokumentu přináší dnešní Právo.

Policie nedokáže zabezpečit vnitřní bezpečnost

„Politické rozhodnutí ve smyslu další masivní redukce rozpočtových prostředků bude mít fatální dopad na možnost policie naplňovat její poslání, tedy zajistit vnitřní bezpečnost státu,“ konstatuje dokument policejního prezidia, který jeho šéf Petr Lessy tento týden předal ministrovi vnitra.

Z policistů by se pak stali spíše úředníci, kteří budou zločiny pouze evidovat. Podle představ ministra financí by měla v příštím roce policie přijít o další čtyři miliardy korun, dnes hospodaří s 27,8 miliardami, a v roce 2014 by měli policisté dostat ještě o další dně a půl miliardy méně.

Problém je také v tom, že propustit policistu z práce není jednoduché. Nelze ho např. propustit pro nadbytečnost. Pokud by k tomu mělo dojít, je napřed třeba změnit služební zákon, na což upozorňuje i sám Lessy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…