Česko si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného státu

28.10.2019 6:10

Česká republika si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu. Budou se konat tradiční pietní akce v Praze na Vítkově, na Pražském hradě nebo u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Lidé si založení republiky připomenou i na řadě dalších míst v zemi, setkají se třeba na Komenského náměstí v Brně. Večer prezident Miloš Zeman předá státní vyznamenání. Zhruba ve stejný čas Forum Karlín nabídne koncert k blížícímu se 30. výročí pádu komunismu.

Česko si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Věnce na Vítkově u hrobu neznámého vojína položí Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) či představitelé ministerstva obrany a armády. Česká konference rektorů uctí státní svátek půl hodiny po poledni položením květin u Masarykovy sochy na Hradčanském náměstí. Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) si letos vznik republiky připomene v Míčovně na Pražském hradě.

V poledne Zeman jmenuje nové generály. Vláda prezidentovi navrhla osm jmen včetně ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Toho Zeman opakovaně jmenovat do generálské hodnosti odmítl a pravděpodobně tak neučiní ani tentokrát.

Večer pak prezident předá ve Vladislavském sále státní vyznamenání. Oceněn by měl být například válečný veterán Emil Boček, hokejista Jaromír Jágr, bývalý prezident Václav Klaus, vojenský kynolog Tomáš Procházka, který loni padl v Afghánistánu, katolický kněz Petr Piťha nebo srbský režisér Emir Kusturica.

Zeman opět na slavnostní večer nepozval řadu svých názorových odpůrců. Pozvánku nedostala řada opozičních politiků včetně místopředsedů Sněmovny nebo předsedů stran. Pozván nebyl ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Společnost Post Bellum večer pořádá ve Foru Karlín Koncert pro Paměť národa, kterým si chce připomenout i 30. výročí pádu komunismu. Vystoupí například Hudba Praha, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta nebo Jan Burian s Anetou Langerovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…