Česko v korupci vyniká, stěžuje si miliardář Bakala. A je to pořád horší a horší

31.03.2012 13:48

Před volbami v roce 2010 podpořil dnes vládnoucí strany a nelituje toho, naopak chválí kabinet Petra Nečase (ODS) za reformní kroky. Řeč je o druhém nejbohatším Čechovi Zděnku Bakalovi. Jednu věc však podle jeho názoru pravicoví ministři nezvládají, a to boj s korupcí. Ta je ostatně příčinou toho, že Bakala investuje různě po světě, ale v Česku už ne. Prozradil to v rozhovoru pro sobotní MF Dnes. Za české korupční prostředí tvrdě zkritizoval prezidenta Klause.

Česko v korupci vyniká, stěžuje si miliardář Bakala. A je to pořád horší a horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Miliardář Zdeněk Bakala je podle vlastních slov zvyklý na to, že si jeho jméno berou do úst různí lidé a nemluví o něm právě lichotivě, i když se s ním nikdy osobně nesetkali. To prý platí i v případě odposlechů telefonních rozhovorů mezi lobbistou Janouškem a primátorem Bémem, kde je naznačeno, že měl Bakala neshody se současným ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS).

Boží mlýny přece jen melou

„Pana Bendla neznám, žádný spor jsem s ním nikdy nevedl, s nemocnicemi jsem neměl nikdy nic společného. Víte, v posledních letech jsem si všiml, že se o mně v rozhovorech lidé tohoto typu běžně otírají, říká na adresu dua Bém Janoušek miliardář.

Dodává k tomu, že zveřejněné odposlechy těchto dvou pánů ho nijak nepřekvapily. Zkrátka se jen provalilo to, o čem si již dlouho špitali vrabci na střeše a teď se ukazuje, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Problém ale je, že lidí jako je Janoušek, je v české politice spousta. Chytrolíni, kteří kdekoho znají, umějí všechno zařídit, ale hlavně natahují ruku, když se finančně realizuje nějaký projekt. Bakala tvrdí, že se takovým lidem snaží vyhnout, ale ne vždy se to podaří.

Česko jako unikát

S korupcí se sice lze setkat všude na světě, ale Česko přece jen představuje v jistém ohledu unikát a to v tom, že korupční zájmy často osudově ovlivňují politická rozhodnutí. Tento proces přitom započal v devadesátých letech s kuponovou privatizací, ale s postupem let jsou podle miliardáře korupčníci čím dál drzejší.

„Myslím, že tahle situace je opravdu pro Českou republiku unikátní. Ano, korupce je bohužel všude na světě, někde méně patrná, někde více. Tím Česká republika výjimečná není. Výjimečná je mírou té korupce a hlavně tím, že bohužel státní politika je mnohdy diktována korupčními zájmy. To se například ve Spojených státech, kde také existuje korupce, nikdy nemůže stát,“ zdůrazňuje Bakala.

Může za to Klaus

Ústřední postavou tohoto nelichotivého obrazu je podle Bakalova názoru současný prezident Václav Klaus, který nechal proběhnout kuponovou privatizaci bez patřičného právního rámce, jenž by zajistil ochranu drobným investorům. Např. Polsko v tomto směru postupovalo mnohem opatrněji a dnes je tam korupční prostředí mnohem slabší než u nás. Přitom se zdejší politici Polsku v 90. letech smáli, jak je v transformaci pomalé.

„Myslím, že na začátku se (Václav Klaus) nechal zneužít hochštaplery, kteří kolem něho pobíhali. Je to člověk, který není příliš intelektuálně ani věcně poctivý, takže postupem času se ta tolerance musela asi změnit v postoj člověka, který to podporuje a bude to hájit do roztrhání těla. Je příliš ješitný na to, aby přiznal chybu a dokázal se od těchto věcí, které v minulosti probíhaly, odříznout,“ myslí si miliardář.

Bakala přitom nemá přílišnou důvěru ani v české soudy a policii, pokud jde o prošetřování a odsouzení korupčníků. Stejně tak kriticky hodnotí i současnou vládu. O boji s korupcí podle jeho názoru hovoří každá vláda, ale skutečné efekty to pak nepřinese. Přesto je v obecné rovině se současnou pravicovou vládou relativně spokojen, protože prosadila řadu potřebných reforem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…