Český bojovník: Afghánský tlumočník mi zachránil život

16.08.2021 8:54

V afghánském hlavním městě Kábulu panuje chaos. Radikálové z Tálibánu se podle všeho chystají vyhlásit vznik „Islámského emirátu Afghánistán“. A Česko pomůže jen asi 20 Afgháncům z celkových 120, kteří v minulosti pracovali pro Česko. Těmto lidem přitom hrozí smrt. Tálibán jejich práci pro Čechy chápe jako tu největší zradu.

Český bojovník: Afghánský tlumočník mi zachránil život
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Před takřka dvaceti lety vstoupili do Afghánistánu američtí vojáci i jejich partneři z NATO. Stalo se tak krátce po 11. září 2001, kdy USA musely přihlížet tomu, jak se po teroristickém útoku řítí k zemi věže Světového obchodního centra v New Yorku. Útočníci měli svou základnu právě v Afghánistánu. Američané proto vtrhli do země, vojensky odstavili od moci teroristické hnutí Tálibán a doufali, že v zemi nastolí demokratické poměry.

O takřka dvacet let později je jasné, že tato vize ztroskotala. Američané, a s nimi i jejich spojenci, narychlo odvážejí lidi z afghánského hlavního města do bezpečí a v prezidentském paláci už se zase prochází ozbrojenci Tálibánů. Pád hlavního města, k němuž mělo podle americké administrativy dojít v horizontu devadesáti dnů, se odehrál za pouhé 3 dny.

Američané do světa hlásí, že odchází, jelikož dosáhli hlavního cíle, to jest dopadli hlavního strůjce útoků z 11. září 2001 Usámu bil Ládina, kterého americké síly dopadly v roce 2011.

Podle Lidových novin se radikálové chystají vyhlásit v prezidentském paláci vznik „Islámského emirátu Afghánistán“. Tálibán ale současně ujišťuje, že chce moc převzít v klidu a nebude se mstít svým kritikům. Radikálům však prakticky nikdo nevěří a tisíce lidí hledají cestu z Afghánistánu.

Ze země se dostanou i čeští diplomaté a někteří z Afghánců, kteří jim pomáhali. Podle informací listu bude zachráněno asi 20 tlumočníků z celkem 120. Přitom to byli i tlumočníci, kteří zachránili životy českých vojáků.

„Na jedné misi v Hílmandu jsme odposlouchávali hovory tálibánců, kteří byli na nechráněné lince. Náš tlumočník nám najednou řekl, že máme odbočit, že jedeme do léčky. Slyšel totiž tálibánského velitele mluvit o tom, že čeká v záloze na český konvoj,“ vylíčil listu bezpečností expert Lumír Němec, který ve vzdálené zemi působil v letech 2007 a 2008.

Když Tálibán vládl v Afghánistánu naposledy, mezi lety 1996 až 2001, ženy a dívky byly popravovány jen za to, že se účastnily vzdělávání v utajených školách. Podle Tálibánu měl dívkám stačit ke vzdělání Korán vštěpovaný v nejranějším dětství a dál už nic.

Tisíce žen se proto bojí, co přijde teď, kdy se Tálibán znovu vrací. Hrozí proto, že Evropu postihne nová uprchlická vlna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…