Český diplomat poukazuje na fenomén britských voleb: Zmizela strana UKIP

09.06.2017 19:20

O Velké Británii, Francii, Německu i Česku hovořil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu diplomat Pavel Fischer. On sám býval velvyslancem ve Francii.

Český diplomat poukazuje na fenomén britských voleb: Zmizela strana UKIP
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Theresa May

Fischer se úvodem vyjádřil k dnešním výsledkům parlamentních voleb v Británii. „Zatím čekáme, až se usadí prach. To, co se dělo ve Velké Británii, vzalo ohromnou dynamiku,“ řekl. „Dynamiku, se kterou rostly hlasy opozice. Je až s podivem, jak to dopadlo – ve vítězství strany paní premiérky Theresy Mayové,“ řekl úvodem Fischer s tím, že je možné, že kdyby byly volby za čtrnáct dní, dopadly by zcela jinak. „Co vidím jako zajímavé, je to, že zmizela strana UKIP. To je fenomén, který je potřeba zaznamenat,“ podotkl český diplomat. 

„Theresa Mayová chtěla holuba na střeše,“ potvrdil Fischer slova moderátora. „Ale ona ho potřebovala. Potřebovala silný mandát. To, že se jí to nepodařilo, to je druhá věc,“ dodal Fischer. 

Fischer se následně v rozhovoru přesunul do Francie, kde se očekává v parlamentních volbách vítězství strany, již před nedávnem založil prezident Emmanuel Macron, tehdy ještě jako prezidentský kandidát.

„Vypadá trochu jako kouzelník a přitom se ukazuje, že celou řadu řemeslných politických kroků má promyšlených. Ve velmi krátké době dokázal velmi dobře uspět na mezinárodní scéně. Zdá se, že to je politický talent. A bude třeba hlídat, zda se mu podaří sešikovat tu energii do všech těch reforem,“ sdělil. Podle něj je velmi žhavým tématem v zemi galského kohouta práce a zaměstnanost.

K socialistům ve Francii bychom mohli být podle Fischera shovívavější, mimo jiné prý přecházejí i k Macronovi. „Macron za sebou dokázal shromáždit nejen reformní socialisty. Socialistická strana má ve Francii potíž, jak si do budoucna povede, stejné je to i u republikánů,“ dodal.

Závěrem se pak Fischer vyjádřil k německým i českým volbám. „Veřejnost v České republice je určitě zvědavá na to, jakou evropskou agendu politici přinesou,“ uzavřel se slovy, že je třeba účinně spolupracovat. Poselstvím současných voleb v Británii by pak podle něj mohlo být i to, že z Evropské unie není dobré vystupovat, ale je nutné ji reformovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…