Český občan je obžalován z přípravy teroristického útoku, přesto ho brání řečtí anarchisté. Poničili ambasádu

05.07.2016 13:54

Řečtí anarchisté minulý týden poničili českou ambasádu v Aténách. Protestovali totiž proti vazbě českého občana Martina I. Ten je v tuzemsku obžalován z přípravy teroristického útoku na vlaku. Anarchisté mu solidární akcí chtěli vyjádřit podporu. Píše o tom server Lidovky.cz.

Český občan je obžalován z přípravy teroristického útoku, přesto ho brání řečtí anarchisté. Poničili ambasádu
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Demonstranti českou ambasádu v Řecku mimo jiné posprejovali nápisy vyzývající k Martinovu osvobození. Ten čeká již více než rok na soud ve vazbě. Jak potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová, k poškození budovy našeho zastupitelského úřadu v Athénách došlo dopoledne 24. června, kdy skupina anarchistů poničila sprejem domovní zvonky a fasádu budovy. „Skupinu čítající 11 mladistvých poté zadržela řecká policie,“ uvedla Lagronová.

Původní text ZDE.

Anarchisté se k činu přiznávají. Uvedli, že ji posprejovali proto, aby dali najevo, že vědí, kdo je zodpovědný za zhoršující se stav „našeho soudruha“. Zároveň uvedli, že podobné solidární akce odbourávají hranice a vytvářejí další prasklinky v autoritářských instiitucích. Na ambasádu také hodili propagační letáky.

„Represe nezastaví naše jednání,“ dodali také v prohlášení, v němž se mimo jiné zmiňují o útoku policistů. Ti aktivisty zadrželi při odjezdu autobusem. Propuštěni byli po dvou hodinách. 

Případ nyní šetří řecká policie. Rozsah škody prozatím nebyl vyčíslen. „Škodu odstranila ambasáda vlastními silami. Policie bude o dalším vývoji případu informovat, nicméně vzhledem k nízkému věku zadržených nelze předpokládat možnost úspěšného uplatnění případných nároků,“ doplnila mluvčí ministerstva.

Podobná demonstrace se před českou ambasádou v zahraničí nekonala poprvé. Protestovalo se již například ve Stockholmu, v Polsku někdo solidárně zaútočil na banku, v Česku pak anarchisté zapálili několik policejních aut. Od tohoto jednání se Martin ve vazbě distancuje a jeho sestra zároveň vyzývá k ukončení podobných aktivit.

Vyšetřování případu však podle aktivistů provázejí pochyby. Vedou tak už přes rok kampaň s názvem Antifénix za ukončení vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …