Český pachatel. Na Krymu. Rusko vytáhlo obvinění z vraždy

11.12.2023 18:30

Jeden z obyvatel Česka je viněn z pokusu o vraždu vojáka. Čech měl žít nějakou dobu v Simferopolu na poloostrově Krym. Z pokusu o vraždu jej viní ruské úřady, píše CNN Prima NEWS s odvoláním na ruskou agenturu TASS.

Český pachatel. Na Krymu. Rusko vytáhlo obvinění z vraždy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Krymský poloostrov

Ruské tajné služby FSB tvrdí, že odhalily rozsáhlou síť spolupracovníků ukrajinských tajných služeb. Síť měla na Krymu plánovat útoky, sabotáže a atentáty na proruské úředníky a ruské vojáky. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.

V souvislosti s informací o českém občanovi agentura TASS píše, že agent bezpečnosti Ukrajiny aktivoval v minulosti výbušné zařízení, jež umístil pod automobil značky Chevrolet Aveo. Svůj kriminální čin nedokončil, a to kvůli okolnostem.

Ruské úřady měly zadržet či odsoudit desítky lidí, ukrajinské úřady se k tvrzení nevyjádřily. Na českou ambasádu se podle českého Ministerstva zahraničí rovněž nikdo neobrátil.

Ruská tajná služba v této souvislosti také tvrdí, že zastavila aktivity „hluboce skryté, rozsáhlé zpravodajské sítě ukrajinských speciálních služeb, utvořené k tomu, aby páchala významné sabotáže a teroristické činy“ proti státním orgánům, armádě i dopravní a energetické infrastruktuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…