Český sport nemá dost od státu, řekl Martin Doktor na Frekvenci 1. Proto je tu kauza Růžička

24.10.2015 18:03

Dvojnásobný olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor zavítal do sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. A postěžoval si na nedostatek peněz. Znovu a znovu poukazoval na to, jak málo dává český stát na tuto bohulibou činnost, která posiluje i zdraví populace, čímž se později ušetří ve zdravotnictví. Většinu peněz platí české rodiny. Nakonec se vyjádřil i ke své snaze vstoupit do Rady České televize. Nebylo to hezké.

Český sport nemá dost od státu, řekl Martin Doktor na Frekvenci 1. Proto je tu kauza Růžička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Své Doktor řekl ke kauze Vladimíra Růžičky. „Skandální to je. Každý takovýhle případ je nepříjemný. Ukazuje to, že skandály jsou v celé společnosti.“ Podle hosta si nesmíme myslet, že sport je špinavý a většina české společnosti je čistá jako sníh. Problém navíc je v tom, že sport nedostává v Česku dost peněz. „Proto tu vznikají tyhle problémy,“ podotkl.

Osmdesát procent tíhy leží na rodinách

Peníze samozřejmě nemá dodávat jen stát, ale vláda nesmí stát stranou. Když se podíváme na EU, Česko je ve finančním srovnání na naprostém chvostu. A to za situace, kdy čeští sportovci i tak dělají svým spoluobčanům radost. Je to prý dokonce tak, že až osmdesát procent pozitivních zpráv o Česku se týká sportu, postarali se o ně sportovci.

Jednou z možností, jak získat více peněz, je tlak na formy. Chcete zakázku od státu? Přispějte na sport. Takhle si to doktor představuje. Ze státního rozpočtu jdou na sport asi tři miliardy korun, osmdesát procent nezbytných financí poskytují české domácnosti. „Rodiče platí dětem do klubu, kam chodí sportovat. Platí příspěvky, tenisky, účast na závodech a dalších x věcí... Tady ve srovnání s EU pokulháváme... Veřejný sektor do toho dává deset procent a soukromý sektor asi sedm procent,“ prozradil Doktor.

Když se do dětí neinvestuje, tak nám tloustnou. Když zaplatíme více na sport, později budeme muset dát méně do zdravotnictví. Ukazují to prý dlouhodobé studie. „Je to i prevence civilizačních chorob,“ zdůraznil host.  

Navzdory tomu, jak málo peněz stát vydává, se našim sportovcům poměrně daří. Medaile jsme získávali v minulosti a získáváme je i dnes.

Byl jsem zklamán, celé je to o politice

Nakonec se vyjádřil i ke své snaze vstoupit do Rady České televize. „Já jsem na to přistoupil, protože si myslím, že nějaký zástupce sportu by měl v Radě ČT sedět. Teď se mi zdá, že tam žádný není, ale možná je to ovlivňováno politicky... Já panu Dědičovi jeho práci vůbec nezávidím... Mě celá ta volba dost zklamala, myslím, že je to hodně politika,“ posteskl si na závěr s tím, že je vlastně rád, že se nápad s kandidaturou nakonec nevydařil.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…