Český velvyslanec v NATO: USA se nezačnou vojensky angažovat v Sýrii

12.04.2017 11:21

Americký prezident Donald Trump dnes přijme generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Jak uvedla ČT24, jednat se bude především o situaci v Sýrii, v KLDR i o vztazích s Ruskem. Vyjádřil se k tomu mimo jiné i Jiří Šedivý, velvyslanec ČR při NATO.

Český velvyslanec v NATO: USA se nezačnou vojensky angažovat v Sýrii
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Nemyslím si, že se Spojené státy začnou vojensky angažovat v konfliktu v Sýrii,“ řekl úvodem Šedivý. „Sýrie asi nebude na aliančním jednání v dohledné době,“ zmínil však následně podporu koalice proti Islámskému státu. „Všech 28 členských států jsme členy této koalice. A je možné, že dojde ze strany Aliance k posílení této koalice,“ dodal.

Dnešní schůzka podle něj bude o aktuálních tématech. „Ale měla by také doladit přípravu na schůzku v Bruselu, která proběhne 25. května. Zde by mělo být hlavním tématem navýšení financí na společnou obranu a seznámení s novým prezidentem USA. Předpokládáme potvrzení transatlantické vazby a odpověď na otázku, jak by mohlo NATO bojovat proti terorismu,“ dodal. Zmínil také závazek České republiky zakotvený v obranné strategii. 

Se slovy Šedivého pak souhlasil i bývalý diplomat Jaromír Novotný. „Sýrie není na programu NATO. Prezidenta Trumpa bude určitě zajímat spíše výsledek rady Rusko–NATO na konci března. A je možné, že se bude hovořit i o Severní Koreji,“ zmínil Novotný s důrazem rovněž na květnovou schůzkou.

„NATO zajímá vztah k Rusku. Máme tady ještě krizi na Ukrajině. NATO zajímá ten slib 2 procent HDP na obranu. Jedná se o to, aby prostředky byly vydány efektivně. Navíc, Česká republika, když vstupovala do NATO, tak se zavázala, že bude dodržovat 2 procenta HDP na obranu, což jsme plnili až do roku 2001. Nyní jsme na jednom procentu a musíme se vracet zpátky,“ dodal k dnešní schůzce Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…