Český velvyslanec v Německu vystoupil v ČT. Vážná slova: Green Deal, nesoulad, výroba automobilů

26.08.2021 21:24

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes během návštěvy Česka uctil památku československých výsadkářů. Sešel se také s českým prezidentem Milošem Zemanem a zítra jej čeká jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). O tom, jaká témata Čechy a Němce spojují, hovořil v pořadu Interview ČT24 Tomáš Kafka, velvyslanec ČR v Německu. „Budeme se muset nějak změnit, abychom mohli zůstat stejní ve smyslu, že budeme i nadále hospodářsky úspěšní jako region,“ řekl k ekologickým plánům EU, které Německo podporuje.

Český velvyslanec v Německu vystoupil v ČT. Vážná slova: Green Deal, nesoulad, výroba automobilů
Foto: Screen ČT24
Popisek: Prezidenti Frank-Walter Steinmeier a Miloš Zeman na tiskové konferenci

Návštěva německého prezidenta v Praze je podle Kafky největší poctou stavu česko-německých vztahů. „Bylo to jako školní výlet, když jsme jeli do Prahy ve vlaku, všichni jsme měli radost jako malé děti, že vůbec někam jedeme,“ dodal úvodem český velvyslanec v Německu prezidentskou výpravu do Česka.

Jako první německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes navštívil Národní památník hrdinů heydrichiády a pocítil jeho význam. „Myslím, že až dnes německý prezident docenil, co vše pro nás v Česku návštěva krypty znamená. Emoce, která s tím byla dnes spojená, a magie tohoto místa, to působilo velmi nejen na pana prezidenta, ale na celou delegaci,“ popsal pocity nejen německé hlavy státu.

Prezident Steinmeier dnes řekl, že vztahy mezi Českem a Německem mohou být sotva lepší, s čímž vyjádřil diplomat Kafka souhlas: „Jestli dnes česko-německé vztahy mají nějakou opravdu silnou stránku, která je mimořádná v celoevropském kontextu, tak je to opravdu to, že spolu umíme mluvit otevřeně. Je tu opravdu vysoká míra důvěry. Víme, že chceme zůstat přáteli a že jakékoliv komplikace nebudeme proti sobě politicky zneužívat,“ zmínil Kafka například zatěžkávací zkoušku v podobě covidové pandemie.

„Věřím, že tato míra otevřenosti je něco, na čem můžeme dál stavět. I pro německé partnery jsme zajímavým sparingpartnerem, před kterým mohou mluvit velmi otevřeně. Možná i proto, že od česko-německých vztahů – řeknu to na rovinu – nikdo ve světě příliš nečeká,“ sdělil s tím, že v takovém případě můžeme pouze pozitivně překvapit, což se i daří.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Žádné vztahy však nejsou bez problémů – Češi se s Němci neshodli před lety třeba v otázce uprchlické krize. Jak vážně může toto téma v souvislosti s krizí v Afghánistánu ovlivnit vzájemné vztahy do budoucna? „V roce 2015 nechtěla německá strana za každých podmínek uprchlíky přijímat, ale měla pocit, že to někdo udělat musí. Dnes je situace jiná, Německo a němečtí politici, myslím lídry strany Zelených, byli označováni jako vítači, dnes ale hovoří o tom, že by Německo mělo z Afghánistánu přijmout 50 tisíc uprchlíků. Myslím, že Němci zřejmě nebudou chtít přijímat nové Afghánce,“ odhaduje Kafka.

U Němců podle něj převládá spíše obava, že do jejich země zamíří uprchlíci z Afghánistánu, kde moc převzalo hnutí Tálibán. „To víte, že mají strach... objevují se hlasy politiků, že je zapotřebí řešit ten problém v regionu, tedy pomoci zemím, kde by se Afghánci mohli před Tálibánem zachránit, aniž by museli nutně přijít do EU,“ uvedl Kafka.

A jaká témata naopak Čechy s Němci spojují? „Jsou to dvě velká témata: aby se nerozpadla Evropská unie, nerozšiřoval se příkop mezi západem a východem Unie. Druhé téma, které máme s Němci společné, je úspěch průmyslové revoluce a úspěch v energetice, zde jsme vytvořili úspěšnou symbiózu,“ řekl Kafka.

Nesoulad zemí je však u ekologických plánů EU. V éře digitalizace a nové energetiky, která by měla více reagovat na klimatické změny, se podle Kafky ukazuje, že se budou muset učit jak Němci, tak Češi. „Abychom ve výrobě automobilů udrželi pozice, co máme, tak se budeme muset někam posunout společně,“ uvedl, že Česko a Německo se rozcházejí v pohledu na evropský Green Deal.

„Pro nás je tedy teď hlavní úkol, že se budeme muset nějak změnit, abychom mohli zůstat stejní ve smyslu, že budeme i nadále hospodářsky úspěšní jako region,“ dodal český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …