Český znalec odhaluje, o co prý jde v boji s Islámským státem: Vše je jinak, než se říká

29.09.2014 11:08

Server Česká pozice nabízí rozhovor s právníkem Petrem Markvartem, který žil v Sýrii v letech 1989 až 1996 a navštívil ji ještě v roce 2012. Podle něho je Sýrie obětí zahraničních zpravodajských služeb a jejich pragmatických cílů. „Je to cynická hra velmocí, které si hlídají zájmy," tvrdí v rozhovoru.

Český znalec odhaluje, o co prý jde v boji s Islámským státem: Vše je jinak, než se říká
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti údajné americké agresi vůči Sýrii před ambasádou USA v Praze

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Geneze extremistů z Islámského státu je spojená se Saúdskou Arábií, Katarem a Spojenými arabskými emiráty. Chaos na pomezí Iráku a Sýrie lze interpretovat jako další pokus o změnu společenských poměrů v obou zemích, říká v rozhovoru pro Českou pozici Petr Markvart. Znalec prostředí také uvedl, že podle něj vše odpovídá tomu, „že IS pravděpodobně vytvořila některá tajná služba zemí Perského zálivu – s největší pravděpodobností saúdskoarabská Al Mukhabarat Al A’amah“. Usuzuje tak prý i na základě svědeckých výpovědí zadržených členů IS. „Z nich vyplývá, že jejich vnitřní struktury tajná služba Saúdské Arábie přímo řídí,“ tvrdí Markvart.

Celý rozhovor ZDE.

Právník Petr Markvart v rozhovoru pro Českou pozici naznačil, že arabské jaro v Sýrii dlouhodobě připravoval Západ. Sice ho konkrétně nezinscenoval, ale pro výbuch nespokojenosti údajně vytvořil podmínky.

Překvapivá podobnost s ukrajinským Majdanem

„Klíčem pro pochopení výbuchu nepokojů v Sýrii je analýza prvních nepokojů v Dará na začátku roku 2011. Možná překvapí podobnost s tím, co se stalo nedávno v Kyjevě na Majdanu. V Dará to vzniklo z toho, že jacísi výrostci napsali na zeď, že by chtěli, aby se Sýrie stala součástí arabského jara. Místní policie si s nimi nevybíravě popovídala, než je propustila v pořádku domů. A začaly protesty,“ popisuje právník.

„Když se podíváte na mapu, zjistíte, že Dará je u hranic s Jordánskem, otevřeného všemožným infiltracím ze Saúdské Arábie. Proti demonstrantům zasáhla policie, po té první bylo jedenáct mrtvých – sedm policistů, čtyři protestující. Stříleli na ně ostřelovači ze střech, nikdo dodnes neví, co byli zač. Přesně to se stalo na Majdanu. Co udělá každá vláda, když zjistí, že ostřelovači střílí ze střech do civilistů i policistů? Vezme armádu a pošle ji na místo střetu. Armáda odhalila depa zbraní, o kterých už se ale nemluvilo, a síť spiklenců řízených ze zahraničí,“ tvrdí Markvart a na to, kdo stojí za nepokoji v Dará, má jasný názor.

„Jednoznačně Saúdská Arábie. Tak začalo arabské jaro. Zatímco se Asadovi nesmělo dodat absolutně nic, zbraně opozici se dodávat mohly. A opozice znamená teroristé z IS nebo z Džabhat an-Nusra,“ je přesvědčen Markvart.

Za vším hledejte peníze

Znalec místních poměrů v rozhovoru vysvětloval, že zatímco jednu část islamistů řídí Saúdská Arábie, druhou část islamistů z Džabhat al-Nusra, jež ovládá sever Sýrie, řídí turecká Národní zpravodajská služba Milli Istihbarat Teşkilati.

„Důvod je jednoduchý, za vším hledejte peníze. V dnešním světě je nejvíc peněz v energetických zdrojích. Zdroje ropy jsou v Íránu, Kataru, Saúdské Arábii nebo Iráku. Do Evropy ropu ale dostanete jen přes Turecko, jiná cesta není. Musíte se ale do Turecka nejdřív dostat – přes Irák a Sýrii,“ odhaluje údajný motiv.

„Já území západního Iráku a východní Sýrie obsazené extremisty z Džabhat al-Nusra a IS vnímám jasně – je to trasa pro plynovody a ropovody, které tu měly procházet, kdyby se podařilo změnit společenské poměry v daných zemích a dosadit si do nich vlastní režimy. To se zatím nepovedlo. Chaos je možné interpretovat jako další pokus toho dosáhnout,“ míní Markvart.

Je to hra velmocí

A jaká je predikce konfliktu Petra Markvarta? „Bašár Asad bojuje na několika frontách. Jestli se ale udrží, vůbec nezáleží na něm. Je to v rukou velmocí. Pokud Rusko přestane podporovat Asada, ten rychle padne, pokud se USA rozhodnou nepodporovat povstalce, Asad rychle vyhraje. Je to cynická hra velmocí, které si hlídají zájmy. Naprosto nezáleží na zájmech lidí, kteří tam trpí. Bohužel,“ dodává ke konfliktu Petr Markvart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…