Českých voleb se zúčastnila i celá řada vězňů. Jak volili?

31.10.2017 16:44

Odsouzení a obvinění v českých věznicích tradičně projevili o volby do sněmovny menší zájem než lidé na svobodě. Zatímco průměrná celorepubliková účast letos činila 60,84 procenta voličů, za mřížemi odvolilo 35,72 procenta vězňů. Před čtyřmi lety tam byla účast 36,3 procenta. Vyplývá to ze statistik, které dnes ČTK poskytla Vězeňská služba.

Českých voleb se zúčastnila i celá řada vězňů. Jak volili?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

„Nejdisciplinovanější“ skupinou z uvězněných voličů byli chovanci detenčních ústavů – svůj hlas letos odevzdalo 66,2 procenta z nich. Následují vazebně stíhaní obvinění s průměrnou účastí 37,24 procenta a odsouzení s 35,50 procenta.

Ačkoliv byla volební účast o něco nižší než v předchozích sněmovních volbách, reálně odvolilo vězňů mnohem více – zatímco před čtyřmi lety hlasovalo 5 425 odsouzených a obviněných, letos jich k urnám přišlo 7 339.

Volit do sněmovny může každý vězeň, který je občanem ČR a který alespoň druhý den voleb dosáhne plnoletosti

Stejně jako v minulých volbách do dolní komory dosáhla i v letošním roce nejvyšší účasti pražská ruzyňská věznice: 62,74 procenta. Nadpoloviční volební účast hlásí ještě dvě další zařízení, a to věznice v Karviné (53,18 procenta) a v Rapoticích (52,05 procenta).

Naopak nejmenší zájem vzbudila volba nových poslanců v Olomouci, kde hlasovalo 13,72 procenta vězňů. Méně než pětina vězňů odvolila také v Kynšperku nad Ohří (16,73 procenta) a v Bělušicích (19,94 procenta).

Ženská věznice ve Světlé nad Sázavou mírně zaostala za celostátním průměrem, svůj hlas tam odevzdalo 33,99 procenta vězeňkyň.

Informace o tom, které strany či hnutí od vězňů získaly nejvíce hlasů a které naopak propadly, nejsou dostupné. „Volí se anonymně, takže tyto vstupní údaje nemáme k dispozici,“ řekla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Preference vězňů v konkrétních věznicích tak lze pouze zhruba odhadovat podle výsledků jednotlivých okrsků, v nichž se vězeňská zařízení nacházejí.

Volit do sněmovny může každý vězeň, který je občanem ČR a který alespoň druhý den voleb dosáhne plnoletosti. Volební právo uplatní tak, že se nechá zapsat do zvláštního seznamu voličů v místě věznice, kde si odpykává trest. V méně častých případech, kdy vězeň vykonává trest v tomtéž volebním okrsku, kde má trvalý pobyt, volí na základě stálého seznamu voličů.

Účast vězňů ve volbách do Poslanecké sněmovny 2017:

  Odsouzení Obvinění Chovanci Celkem
Počet oprávněných voličů 19 206 1 270 71 20 547
Počet hlasujících vězňů 6 819 473 47 7 339
Volební účast 35,50 % 37,24 % 66,20 % 35,72 %

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…