Českým bankám se daří. Jsou třetí na světě, píše deník

03.12.2012 10:27

České banky se v porovnání se svými kolegyněmi z celého světa nemají vůbec špatně. Těží z faktu, že jsou Češi spořiví. Zároveň jsou velmi opatrné na to, komu půjčují, po divokých privatizačních devadesátých letech. Vydělávají ale i na nemalých poplatcích. Odborná studie ukazuje, že české banky musí zeštíhlit a zefektivnit poradenství, pokud si své solidní postavení chtějí udržet.

Českým bankám se daří. Jsou třetí na světě, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Průměrné výnosy akcionářů tuzemských bank jsou třetí nejvyšší na světě, za finančními domy Indonésie a Mexika. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN) s odkazem na studii poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG), kterou mají k dispozici. Ředitel české pobočky této společnosti Martin Buchar ale varuje, že vyhlídky českého bankovnictví se zhoršují. Pokud si chtějí banky své výsadní postavení udržet, musí projít proměnou.

Pokud chtějí zůstat „sexy", musí se české banky změnit

„Ze studie BCG vyplývá, že mezi lety 2007 a 2011 vynášely investice do českých bank průměrně sedm procent ročně. S výjimkou Turecka ostatní evropské banky žádné zhodnocení kapitálu investorům nepřinesly. Podstatnou část příjmů českých bank tvoří poplatky, ale jejich podíl na tržbách klesá," píší HN.  Ale pokud chtějí zůstat „sexy", musejí podle Buchara zeštíhlit a zpřehlednit nabídku svých produktů pro klienty. Tyto nabídky nadále zůstávají zbytečně komplikované.

A na čem české banky vydělávají mimo poplatků? Především na rozdílu mezi úroky, za které si peníze samy půjčují, a úroky, za které tato finance předávají koncovým klientům. Hlad po půjčkách ale klesá, díky neblahé ekonomické situaci domácností. Proto musí přijít ona změna v podobě zeštíhlení administrativy a zpřehlednění nabídek pro klienty, respektive musejí klientům lépe poradit, jak se svými úsporami naložit.

Faktem však je, že Češi jsou spořiví a banky opatrné. „Na rozdíl od bank jinde jsou české finanční ústavy zaměřené na tradiční bankovní služby," vysvětluje Jan Matoušek, náměstek ředitele České bankovní asociace. „A po zkušenostech z devadesátých let minulého století jsou banky velmi obezřetné k riskantním operacím."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…